Як прибрати клей від наклейки, щоб не лишилося й сліду / колаж УНІАН, фото depositphotos.com

Практично кожен стикався з ситуацією і думав, чим відмити клей від етикетки з пластику, пляшки, дерева, паперу або тканини. Насправді в цьому немає нічого складного - головне, не діяти зопалу і використовувати правильні методи. Ми підкажемо, чим допомогти в кожному конкретному випадку.

Чим відмити клей від етикетки на пляшці

Етикетки на скляних пляшках тримаються часом дуже міцно і, навіть віддерши їх, залишається клей. Не намагайтеся його зішкребти - є більш ефективний спосіб, причому не один.

Отже, чим прибрати клей від наклейки зі скла:

Відео дня
  • звичайна або господарська сода (кальцинована) - потрібно розчинити її у воді (з розрахунку 100 г/1 л), занурити туди скляний посуд і почекати півгодини, через цей час і залишки етикетки, і клей відійдуть; 
  • господарське мило 72% - натерти півшматка, розчинити в гарячій воді, замочити пляшку або інший скляний предмет на 1 годину, через цей час видалити клей щіткою;
  • ацетон - змочити ватний диск або ганчірочку, прикласти до місця з клеєм (як компрес) і залишити на 10-15 хвилин, після видалити клей і помити скло;
  • спирт - така ж історія, як і з ацетоном, але потримати "компрес" потрібно приблизно 30 хвилин, а потім очистити клей;
  • розчинник - підійде бензин, гас, скипидар, уайт-спірит, ними змочують ватний диск і відтирають клей, або залишають на 10-15 хвилин, а потім чистять сухою паперовою серветкою;
  • олія - один із найдоступніших і найефективніших засобів, достатньо змочити олією місце з клеєм і залишити на 15 хвилин, видалити і помити рідиною для посуду.

Дзеркальну поверхню також можна очистити за допомогою олії, спирту, бензину, розчинника, але з дзеркалами потрібно бути ще акуратнішими, щоб не подряпати і не розбити.

Не варто видаляти клей зі скла гострим предметом або абразивними губками, оскільки вони можуть пошкодити поверхню.

Чим прибрати клей від наклейки з пластику

З пластиком потрібно бути обережнішим, ніж зі склом - не всі з перерахованих вище засобів підходять для видалення клею, деякі можуть бути агресивними і зіпсувати покриття. Давайте розберемося, чим і як прибрати клей від наклейки з ноутбука, іншої побутової техніки або, приміром, з пластикового вікна.

Підійде:

  • мильний розчин, олія;
  • звичайний фен - слід дуже акуратно, на відстані щонайменше 20 см, розтопити клей, а потім видалити його, перевіряйте температуру пластику, щоб не пошкодити компоненти всередині ноутбука;
  • спирт або горілка - безпечні для багатьох поверхонь, зокрема і для пластику; потрібно змочити ватний диск і протерти ним місце з клеєм, якщо не піддається, то можна використати банківську картку або пластикове лезо, але дуже обережно.

Можна відтерти клейку основу гумкою. Але ось оцет, ацетон та інші розчинники використовувати не слід - вони можуть пошкодити пластик. Це ж стосується і металевих поверхонь, особливо якщо вони з кольоровим напиленням.

Спосіб із мильним розчином, спиртом, олією підійде також і для силіконових поверхонь - наприклад, якщо ви не знаєте, як прибрати клей від наліпки з чохла телефону.

Як прибрати клей від наклейки з дерева

Як прибрати клей від наклейки з дерева / depositphotos.com

Можна використовувати кілька способів, залежно від того, чи є на дереві покриття у вигляді лаку або полірування, чи ні.

Отже, що підійде:

  • гумка - прибирає клей із будь-яких дерев'яних меблів, але потрібно буде трохи постаратися;
  • олія - якщо поверхня полірована, намочіть олією м'яку тканину і прикладіть до плями на 10 хвилин, після цього клей легко видалиться;
  • спирт, бензин, ацетон - їх не боїться необроблене дерево, тобто, без покриття;
  • скотч - приклейте його на клей і різко зніміть, повторіть кілька разів, якщо потрібно.

Якщо після зняття етикетки залишилася темна пляма на дереві, її можна легко прибрати спреєм для миття вікон або антистатиком - достатньо його розпорошити і зняти залишки клею м'якою серветкою.

Чим прибрати клей від наклейки з одягу

Як і у випадку з дерев'яною поверхнею, спосіб залежить від тканини:

  • господарське мило з гарячою водою - підійде, якщо речі можна прати при високій температурі, їх потрібно спочатку запрати милом, а потім випрати звичайним способом;
  • скотч - допоможе видалити залишки клею на щільній тканині;
  • спирт або горілка - потрібно просочити ними ділянку тканини, почекати близько 5-10 хвилин, випрати засобом для посуду й обполоснути теплою водою.

Можна також скористатися спеціальним засобом з магазину - спреєм для коміра і манжет. Його наносять на пляму, а потім перуть. Прекрасний цей засіб тим, що його можна без побоювання використовувати для кольорових тканин.

Як прибрати клей від наклейки з книги

Найчастіше стікери з паперу чи картону достатньо підчепити і зняти, а клей, що залишився, - прибрати паперовою серветкою. Якщо цей спосіб не працює, спробуйте нагріти місце з клеєм феном: клей розм'якшиться і його можна буде акуратно прибрати. Олія, ацетон, розчинники, скотч - усе це не підійде, бо пошкодить папір.

І ще одна порада наостанок: видаляйте клейкий слід від етикетки відразу ж. Якщо його залишити на потім, він збере пил і бруд, які затвердіють і потім їх відтерти буде набагато складніше.

Раніше ми розповідали, чим відмити раковину з нержавійки від плям і нальоту.

Вас також можуть зацікавити новини: