Як прибрати лід з лобового скла / ua.depositphotos.com

Зимовий ранок, на вулиці мороз, ви, як завжди, поспішаєте, вибігаєте з дому - а у дворі на вас чекає обмерзла машинка. І ви починаєте комплекс заходів під назвою "розморозь до того, як запізнишся". Але як ти тут не викручуйся, а поки не розморозиш скло в машині, нікуди не поїдеш. Є різні способи, як позбутися обмерзання лобового скла, але не всі вони хороші, а деякі краще і зовсім не використовувати. Як прибрати лід з лобового скла так, щоб не пошкодити його - розповідаємо нижче.

Отже, перше правило бувалих водіїв: очищати лобове скло від льоду потрібно ненасильницьким способом. 

Як відігріти лобове скло від льоду за допомогою пічки 

Перше, що спадає на думку - завести і прогріти машину. Якщо в машині є електрообігрів скла, то воно розморозиться за пару хвилин. Якщо немає - включаємо пічку й режим обдуву "на скло". Поступово скло прогріється, і лід розтане.

Відео дня

Якщо автомобіль має систему автоматичного клімат-контролю, то вона сама включає вентилятор на повну і направляє весь потік повітря на лобове скло. 

Порада: не використовуйте при цьому "двірники", які, швидше за все, примерзли до скла - так можна спалити запобіжник; "двірники" краще відразу вимкнути. І не ганяйте склоочисники, як тільки скло почало відтавати - ви просто моментально зіпсуєте гумки на "двірниках". Талий лід сам поступово сповзе з лобового скла. 

Як прибрати лід зі скла автомобіля омивачем або спиртом 

Очистити лобове скло від льоду можна і за допомогою спеціального засобу для зняття обмерзання, яке ефективно при -25°С. Але, як ми вже проговорили раніше, примерзлими до скла "двірниками" користуватися не варто. Тому радимо залити засіб від обмерзання не тільки в омивач, але і в звичайний розпилювач: поки автомобіль гріється і розморожує скло з внутрішньої сторони, розбризкайте рідину на лобове скло ззовні.

Якщо спеціальної рідини від обмерзання немає - беріть спирт, підійде навіть медичний. Його також слід розбризкати на лобове скло, це прискорить процес відтавання.

Як позбутися від обмерзання лобового скла за допомогою ковдри 

Обмерзанню лобового скла можна запобігти й потім не морочитися з його чищенням. Просто накрийте скло з вечора спеціальним покриттям, а якщо такого немає, то можна взяти тонкий брезент, старе покривало або вовняну ковдру. 

А щоб до скла не примерзали "двірники" досвідчені автолюбителі радять між ними і склом вставити сірникові коробки, а потім накрити скло. Вранці зняли покриття, коробки витягли, прогріли машину - і вперед.

Як не потрібно прибирати лід з лобового скла 

Є кілька способів очищення лобового скла від обмерзання, якими користуються чимало водіїв. Але ми радимо:

  • Не використовуйте для лобового скла шкребок

Шкребок підходить для очищення бічного та заднього скла, але лобове скло краще ним не чистити. Лобове скло виготовлене з триплексу - це міцний багатошаровий матеріал, але його легко подряпати. 

  • Не використовуйте оцет

Часто зустрічаються поради розбризкувати на скло з вечора суміш оцту з водою, щоб воно не замерзало. Ми не радимо цього робити: не забувайте, що оцет - це кислота, і якщо вона потрапить на лакофарбову поверхню, то може зіпсувати її. 

  • Ніякої гарячої води

Ні в якому разі не поливайте лобове скло ззовні гарячою водою - у результаті температурного шоку отримаєте на склі тріщини. 

Раніше ми розповідали, чи можна зберігати бензин в пластиковій каністрі та чому це може бути небезпечно.

Вас також можуть зацікавити новини: