Прибрати затхлий запах в шафі можна звичайною содою / фото ua.depositphotos.com

З настанням холодів на зміну легкому одягу приходять светри. У цей час багато хто починає перебирати гардероб і діставати більш теплі речі. Однак під час цього заняття люди часто стикаються з такою проблемою як затхлий запах в шафі з одягом. Чому в шафі запах старості і що з цим робити – розповімо нижче. 

Затхлий запах одягу в шафі – причини

Є кілька досить простих причин, чому речі в шафі починають смердіти. Одна з них – речі просто не встигли висохнути після прання. Це досить банальна помилка господинь, яка гарантовано забезпечить вам проблему затхлого запаху. Будьте готові, що він "перейде" і на інші речі. Тому завжди краще дати одяшу повисіти довше, якщо сумніваєтеся, чи висох він після прання. 

Друга і не менш поширена причина – волога в будинку. Якщо у вашій кімнаті сиро, речі обов'язково вберуть цю вологу в себе і почнуть неприємно пахнути. Не забувайте провітрювати і стежте за стінками шафи, щоб на них не з'являвся грибок.

Відео дня

Третя причина – ви кладете ношені речі до чистих. Навіть якщо надягнули щось один раз і плануєте "вигуляти" знову, краще це покласти подалі від випраного одягу.

Ну і якщо вже мова зайшла про зимовий гардероб, цілком ймовірно, що одяг просто залежався, або в ньому зʼявилася міль. Радимо час від часу прибирати на полицях, де лежать речі "на потім", і протирати шафу вологою ганчіркою.

Як прибрати затхлий запах в шафі – ваші перші дії

Для початку, вам необхідно звільнити шафу від одягу і оцінити масштаби "катастрофи". Переберіть всі речі, якщо відчуваєте неприємний запах – відразу відправляйте в прання. Поки шафа порожня, протріть її змоченою у воді ганчіркою, щоб позбутися від пилу. Потім витріть зайву вологу і дайте полицям висохнути. Це найпростіший спосіб, як прибрати запах білизни, що залежалася, але підійде він лише в тому випадку, якщо речі просто довго залишалися в шафі.

Чим прибрати затхлий запах з шафи – перевірені методи

На жаль, від неприємного запаху в шафі не застрахований ніхто. Він може з'явитися навіть в кімнаті з хорошою вентиляцією і ідеальною чистотою. Але не варто панікувати, ми розповімо, як прибрати запах затхлості з меблів. Якщо не хочете вдаватися до використання хімікатів, є перевірений ще нашими бабусями спосіб, як позбутися від затхлого запаху речей – розставте в шафі невеликі мішечки з сіллю. Візьміть шматочки бинта або марлі, насипте в них сіль і щільно зав'яжіть, щоб вона не висипалася на речі. Бажано класти їх ближче до задньої стінки шафи, оскільки часто саме там утворюється грибок. Суть методу полягає в тому, що сіль буде вбирати вологу, так що не забувайте періодично ці мішечки міняти. 

Є й інший, не менш доступний спосіб, як прибрати запах вогкості в шафі. Розкладіть на кожній полиці почайному пакетику (можете купити найдешевший чорний чай). Вони також потягнуть на себе вологу і залишать в шафі приємний аромат. Міняти їх бажано раз в 1-2 тижні, в залежності від того, як швидко вони вбиратимуть вологу. 

Відмінним помічником стане сода – від запаху в шафі не залишиться і сліду.  Розведіть 1 столову ложку харчової соди в склянці води і протріть змоченою в цьому розчині ганчіркою полички і стінки шафи. Обов'язково пройдіться по поверхні сухими серветками, щоб на ній не залишилося вологи.

Якщо соди раптом немає, на допомогу прийде домашня аптечка. Досвідчені господині часто використовують активоване вугілля від запаху в шафі. Загорніть його в марлю або будь-яку тканину, яка добре пропускає повітря. Вугілля прийме на себе неприємні запахи.

Що робити, якщо стара шафа смердить: профілактика

На жаль, ніхто не може гарантувати, що якщо ви використаєте всі описані вище методи, запах затхлого одягу піде раз і назавжди. Для того щоб ефект був довготривалим, вам доведеться приділяти час профілактиці:

  • Розберіться з вентиляцією. Якщо немає можливості встановити кондиціонер, намагайтеся регулярно провітрювати.
  • У разі підвищеної вогкості придбайте спеціальні засоби або пристрої для поглинання вологи.
  • Перебирайте одяг. Достатньо робити це раз в 1,5-2 місяці, щоб речі не встигли залежатися.

Не менш важлива порада – не накопичуйте непотрібне. Якщо ви не носите річ більш ніж півроку, час із нею розпрощатися. Статистика говорить, що ви навряд чи колись надягнете її знову. Пам'ятайте, що ви завжди можете подарувати або задонатити одяг, щоб його не викидати.

Лайфхаки для запаху в шафі

Щоб ваші зусилля не пішли нанівець, дамо вам кілька порад з підтримки приємного аромату в шафі. Найбільш банальний – розкласти в ньому ароматичні саше, які можна купити в будь-якому магазині побутової хімії.

Також можете залишити на поличках загорнуті в бинт шматочки улюбленого мила. Його аромат буде триматися дуже довго. А щоб не псувати нові брусочки, можете просто висушити до утворення тріщин вже використане раніше мило, а потім порізати його або натерти на тертці.

Вас також можуть зацікавити новини: