Як правильно варити молоко - поради / фото ua.depositphotos.com

На прилавках супермаркетів шалений вибір пастеризованого молока, але все частіше українці обирають саме непастеризоване. При цьому цей тренд став настільки поширеним, що так зване сире молоко можна купити не тільки на базарі, але й у фермерським магазинах.

Раніше ми повідомляли, як збити молоко для латте, а сьогодні розповімо, як варити молоко і чому це необхідно.

Існує дві основні причини, чому люди варять молоко:

Відео дня
  • варіння зупиняє процес розмноження молочнокислих бактерій, що продовжує термін придатності молока;
  • процес термічної обробки вбиває бактерії, які можуть бути у сирому молоці.

Однак процес варіння молока не настільки простий, як здається на перший погляд. Нерідко молоко швидко піниться та збігає, або пригоряє, втрачаючи смакові якості. Що ж, час розібратися, як кип'ятити молоко.

Скільки хвилин треба варити молоко?

Існує лише кілька базових правил, як відварювати молоко. Процес необхідно здійснити відразу після купівлі. Для цього помістіть його у посудину, поставте на середній вогонь та постійно помішуйте. Молоко закипає швидше, ніж вода - процес займає приблизно 3-5 хвилин, залежно від об'єму рідини. Після закипання вимкніть вогонь, але продовжуйте помішувати ще кілька хвилин, аби уникнути формування пінки та плівки.    

Що робити, якщо пригоряє молоко?

Найнеприємнішим моментом є саме пригоряння молока під час кип'ятіння. Перед цим, звісно, молоко збігає. Замість пастеризованого в домашніх умовах молока у вас брудна плита та підгорілий посуд.

Досить легко пояснити, чому підгоряє молоко. Найчастіше це трапляється через вибір посуду, який не підходить для процесу. Тому запам'ятайте, у чому краще кип'ятити молоко. Для цього підходить увесь емальований посуд, зокрема каструлі та сотейники.

Втім, далеко не на кожній кухні зараз є посуд з емалі, більшість сотейників та каструль зроблені з інших матеріалів. Тому досить часто господині задаються питанням, чи можна кип'ятити молоко в каструлі з нержавіючої сталі. Звісно, але є нюанс - для варіння молока підійде тільки каструля з товстим дном. Вона вбереже молоко від пригоряння.

Вас також можуть зацікавити новини: