
У багатьох є посуд з алюмінію, але далеко не всі розуміють, чому алюмінієва каструля почорніла всередині або, наприклад, на чашці з цього ж металу з'явилися чорні чи темно-сірі плями. Такий посуд з плином часу втрачає зовнішній вигляд, оскільки алюміній вступає в реакцію з повітрям і окислюється. На щастя, посуд можна "реанімувати" - є прості та бюджетні лайфхаки.
Щоб впоратися з проблемою, знадобляться інгредієнти, які зазвичай можна знайти на кухні у будь-якого господаря чи господині.
Алюмінієва каструля почорніла всередині - що робити
У найбільш незапущеному випадку з проблемою можна впоратися елементарним способом - потрібно просто зробити розчин із двох інгредієнтів:
- 4 столові ложки оцту;
- 1 літр води.
Якщо трохи почорніла алюмінієва каструля, просто потрібно змішати два інгредієнти, а потім змочити в суміші серветку і протерти нею ті ділянки посуду, які потемніли. Після цього нанесену рідину необхідно змити звичайною водою.
Можливо, темні плями вже досить давно з'явилися, тоді боротися з ними варто більш серйозним способом - у такому разі знадобиться лимонна кислота.
Як очистити алюмінієву каструлю лимонною кислотою
На цей спосіб очищення посуду потрібно буде витратити трохи більше часу.
План дій такий:
- у посуд, який почорнів усередині, засипте лимонну кислоту;
- влийте воду;
- доведіть рідину до кипіння.
Пропорція має бути така - на літр води знадобиться 5 грамів лимонної кислоти. Кип'ятіть суміш протягом 10 хвилин. Після цього ретельно вимийте посудину.
Що робити, якщо каструля почорніла - ще один простий лайфхак
Відчистити посуд можна ще й за допомогою поєднання таких інгредієнтів, як гірчичний порошок, сіль і оцет.
Якщо у вас маленька посудина, тоді візьміть:
- 0,5 чайної ложки гірчичного порошку;
- чайну ложку солі;
- чайну ложку оцту.
Ось як очистити каструлю від чорноти - відправте в неї всі інгредієнти і всередині змішайте їх вологою губкою й розподіліть по поверхні. Потім залиште саморобний засіб для чищення в посудині приблизно на 15 хвилин.
Як відмити алюмінієву каструлю від чорноти, якщо вона пригоріла
Щоб впоратися з таким завданням потрібно буде використовувати 0,5 шматка господарського мила. Мило треба натерти на великій тертці, висипати в посудину, залити окропом і поставити все варитися на повільному вогні протягом 20 хвилин. Потім рідину необхідно злити і прибрати з дна посуду залишки пригорілих продуктів жорсткою губкою.
Раніше УНІАН писав, як очистити багаторічний нагар на сковороді.