Як відучити кота залазити на стіл / фото ua.depositphotos.com

Кішки обожнюють стрибати на столи і вивчати їх. Причин у такої поведінки кілька: вони відчувають себе в безпеці на високих поверхнях, випрошують їжу або ласку у людини за столом, або просто вивчають світ.

Але якщо така звичка тварини заважає господарям можна спробувати відбити у неї інтерес до столу. При цьому важливо пам'ятати, що перевчити кошеня набагато простіше, ніж дорослу кішку. При дресируванні кота потрібно набратися терпіння - для позбавлення від звички може знадобитися від пари днів до кількох тижнів в залежності від впертості улюбленця.

Що не можна робити з котом на столі

Спочатку розберемося, як не можна відучувати улюбленця. Крики та фізичне насильство з кішкою не працюють. Вона не здатна зрозуміти зв'язок між проступком і покаранням, зате почне бояться господаря.

Відео дня

Бити тварину, кричати на неї, грубо спихати зі столу, плескати в долоні категорично не можна. Все це може привести до серйозних розладів психіки кота, особливо якщо улюбленець полохливий від природи. Після такого "дресирування" тварина перестане вам довіряти.

Важливо виробити у кота небажання лізти на стіл, а не неприязнь до господаря.

Розстеліть фольгу на столі

Кішки ненавидять звук і текстуру фольги. Розстеліть фольгу на столі і почекайте, поки улюбленець на неї застрибне. Більшість тварин з огидою зістрибнуть на підлогу. Залиште фольгу на столі на кілька днів, щоб звичка закріпилася.

Використовуйте неприємні для кота запахи

Більшість котів не переносять запах цитрусових. Можна розкласти по столу апельсинові або лимонні кірки, або змастити поверхню цитрусовою ефірною олією. Після цього стіл буде асоціюватися у кота з неприємним запахом.

Поставте деко з водою на столі

Поставте на краю столу широке деко, наповнене водою. Якщо кіт після стрибка наступить у воду, то він гарантовано зістрибне. Якщо ж тварина обходить деко, поставте його лапи в воду.

Заклейте стіл двостороннім скотчем

Кішки дуже не люблять торкатися до липких речей. Спробуйте заклеїти поверхню столу двостороннім скотчем. Як тільки кіт відчує липкий матеріал подушечками лап - він відразу зістрибне.

Розставте на столі важкі предмети

Розставте на столі важкі і великі предмети, щоб кіт фізично не міг на нього застрибнути. Звичайно, такий спосіб не підійде, якщо вам потрібно використовувати стіл.

Покладіть на стіл лежанку

Ви перепробували всі описані методи кілька разів і жоден з них вам не допоміг. Кіт наполегливо продовжує ходити по столу. В такому випадку можна хоча б поставити на краю столу улюблену лежанку кота. Залазити на стіл він продовжить, але, швидше за все, перестане ходити по столу і заважати людям, а лише буде відпочивати в лежанці.

Вас також можуть зацікавити новини: