Як визначити якість соняшникової олії будинку / фото ua.depositphotos.com

Соняшникову олію нерідко підробляють або додають до неї різні домішки для здешевлення виробництва. Перевірити якість олії можна в домашніх умовах. Як дізнатися, чи не купили ви підробку - читайте на УНІАН.

Як перевірити якість олії допомогою солі

У 50 мл олії розчиніть чайну ложку солі без гірки. Перемішайте. Якщо олія якісна і без домішок - сіль не повинна розчинитися. Якщо сіль хоча б частково розчинилася, то в олії є надлишок води.

Перевірка за допомогою йоду

Налийте неповну стопку олії і капніть одну краплю йоду. Крапля йоду повинна зберігати свою форму і знаходиться на поверхні довгий час. Якщо вона розтікається або відразу йде на дно, то продукт виготовлений неправильно і має шкідливі домішки.

Відео дня

Визначення якості олії за допомогою серветки

Налийте трохи олії на дно склянки. Зверху стакан накрийте серветкою і ненадовго переверніть догори дном. На серветці з'явиться круглий масний слід. Якщо він зберігає круглу форму, то продукт якісний, а якщо розтікається за межі кола - олію розбавили водою.

Як перевірити свіжість нерафінованої олії допомогою руки

Цим способом перевіряють нерафіновану олію. Капніть трохи олії на тильну сторону руки. Якщо вона легко розтікається - олія свіжа. Якщо ж загусає і не тече, то олія згіркла і її не можна використовувати.

Як перевірити якість олії до покупки

Перевірити якість соняшникової олії можна ще в магазині до її покупки. Переверніть пляшку з олією догори дном і злегка потрясіть. Якщо в олії з'явилися дрібні бульбашки, то її можна купувати. Якщо ж залишається густою і однорідною - вона, швидше за все, зіпсована. При покупці на вагу понюхайте олію - свіжий продукт повинен мати явний аромат насіння.

Вас також можуть зацікавити новини: