Вологість в будинку можна знизити декількома робочими методами / фото ua.depositphotos.com

Багато хто помічає запітнілі вікна в будинку, вологе повітря або навіть цвіль. При цьому, далеко не всі замислюються, чим загрожує підвищена вологість в квартирі або будинку, а варто було б, адже наслідки для здоров'я можуть бути дуже негативними. Однак цього можна уникнути, якщо знизити вологість.

Раніше УНІАН писав про те, які рослини знижують вологість в будинку і квартирі. Зараз ви дізнаєтеся, як позбутися від вологи народними методами. 

Чому підвищена вологість в квартирі - несподівані причини

Однією з найпоширеніших причин високої вологості в житлових приміщеннях є погана вентиляція. Далеко не всі квартири оснащені витяжками у ванній і на кухні або кондиціонерами. Та й до провітрювання руки доходять не завжди.

Відео дня

Другою вельми частою причиною є погане утеплення стін. Особливо це стосується багатоповерхових будинків. Напевно ви помічали, що влітку деякі люди викликають робітників для утеплення зовнішніх стін своїх квартир. Вологість - одна з причин, чому і вам варто про це задуматися.

Варто відзначити, що нормальною вважається відносна вологість на рівні 40-60%. Варіюється норма і в залежності від пори року: взимку вона повинна становити 30-45%, а влітку - 30-60%. Якщо показники вище, час бити тривогу, адже наслідки можуть бути дуже неприємними.  

Чим загрожує підвищена вологість в квартирі

Найбільш важкі наслідки підвищена вологість несе для здоров'я. Якщо жити в квартирі з постійно мокрими вікнами, поганою вентиляцією, цвіллю і конденсатом на трубах, є великий ризик:

  • підхопити захворювання органів дихання;
  • регулярно страждати від респіраторних захворювань;
  • стати аллергиком - в своєму ж будинку люди не можуть перебувати без постійного нежитю і кашлю. 

Крім того, наслідки вікон, що "плачуть" можуть відчути на собі побутові прилади. В один день у вас може просто не ввімкнутися телевізор, розетка або інший необхідний вам прилад. Про ремонт не варто й говорити: роздуті шпалери і чорна цвіль ще не прикрасили жоден інтер'єр.

Як позбутися від вологості в квартирі

Якщо ви помітили, що у вашій квартирі висока вологість, не варто впадати у відчай завчасно. Ось кілька способів, як запобігти негативним наслідкам з мінімальними витратами. Для початку спробуйте осушити повітря підручними засобами: витріть конденсат на трубах, якщо знадобиться, викличте сантехніка. Можливо, у вашому випадку допоможе лише заміна труб або ж причиною вологи є банальне протікання.

Як зменшити вологість в квартирі народними засобами - кращі способи:

  • Змішайте 500 г найдешевшого господарського мила з 5 літрами води і закип'ятіть отриману суміш. Коли розчин охолоне, обробіть ним проблемні ділянки, повторивши процедуру кілька разів.
  • Розпиліть на проблемне місце аптечний перекис. Коли він підсохне, змийте перекис водою, а саму ділянку витріть насухо. Можете також скористатися феном або поставити "дуйчик".
  • Ще один робочий засіб - оцет. На уражену цвіллю зону розпорошіть оцет і залиште на годину, після чого змийте водою. Не забудьте відкрити вікна, адже оцет має їдкий аромат. Радимо повторити цю процедуру через тиждень.

Прибрати вологість в квартирі можна кондиціонером. Просто час від часу прогрівайте приміщення, але тут важливо не перестаратися, адже сухе повітря також шкідливе для здоров'я.

Як прибрати вологість в приватному будинку 

Висока вологість в приватному будинку - та ще проблема. Найчастіше до появи вогкості призводять помилки в проектуванні, погана вентиляція, стара система опалення і занадто часте готування на кухні без витяжки.

Підвищена вологість в будинку, як і у випадку з квартирою, несе загрозу як для здоров'я, так і для ремонту. Розберемося, як прибрати вологість в приватному будинку.

В першу чергу, перевірте підвал. Саме він часто є джерелом проблеми. Якщо в підвалі стоїть вода, її необхідно відкачати і переконатися, що джерело витоку знайдене і відремонтоване. Якщо проблема в ґрунтових водах, зверніться для пошуку рішення до фахівця. Можливо, доведеться зробити в підвалі належну вентиляцію або поставити осушувач.

Якщо причина в "просіданні" фундаменту, варто негайно знайти і закрити всі тріщини. Також радимо перевірити вікна на предмет щілин: їх можна закрити будівельною піною або силіконом. 

За можливості, обладнайте кухню і ванну витяжкою. Так, це витратно, але таке вкладення точно окупиться з лишком. Не забувайте також провітрювати. Цей невеликий крок дуже важливий: всього 30-60 хвилин в день, і з вологою в будинку ви попрощаєтеся.

Вас також можуть зацікавити новини: