Чим відрізняються коричневі яйця від білих - точна відповідь / фото ua.depositphotos.com

Кожен українець купує яйця, адже це один з найпопулярніших продуктів в нашій країні. Якщо на ринках найчастіше лише домашні яйця, то в супермаркетах розбігаються очі через різноманітність марок, кольорів і розмірів, що, до речі, також впливає на ціну.

УНІАН розбирався, чим відрізняються коричневі яйця від білих.

Чому яйця білі та коричневі

Багато хто звертав увагу на те, що яйця різних кольорів сортують і продають окремо. Але чи багато хто замислювалися, чому яйця різних кольорів? Як виявилося, все дуже просто.

Відео дня

Колір шкаралупи яєць залежить від породи курки, яка його знесла. Найчастіше білі яйця несуть кури з білими пір'ям і світлими гребінцями, а ось коричневі – від птахів з темним оперенням і червоними гребінцями.

Деякі породи курей можуть нести навіть блакитні або плямисті яйця, але фермери їх рідко розводять.

Які яйця корисніше білі або коричневі

Чомусь існує думка, що коричневі яйця нібито краще білих. З огляду на той факт, що колір яєць пов'язаний лише з породою курки, яка їх знесла, то різниці в поживності і корисності немає.

Єдине, що може впливати на якість яєць – харчування самих птахів. Фермери, щоб уберегти курей від хвороб і поліпшити їх харчування, можуть використовувати корми з високим вмістом антибіотиків, мікроелементів та вітамінів.

Чому коричневі яйця зазвичай дорожчі за білі

Напевно, неодноразово помічали, що коричневі яйця можуть коштувати дорожче, ніж білі. Але, як ми вже розібралися, це ніяк не залежить від корисності яєць.

Причина криється в тому, що породи курей, які відкладають коричневі яйця, зазвичай більші за тих, у кого білі яйця. Тобто такі птахи більше їдять, а значить виробнику необхідно більше коштів на їх утримання. А всі витрати закладаються в ціну продукту.

Раніше УНІАН писав, як заморозити яйця на зиму.

Вас також можуть зацікавити новини: