Купуючи яйця в магазині, слід звертати увагу не тільки на їхню вартість і категорію. Є ще кілька важливих моментів, на які потрібно зважати, перш ніж зробити покупку. Чому важливо відкривати упаковку та які яйця не можна купувати в магазині - розповідаємо в матеріалі.
Чим відрізняються добірні яйця від звичайних - категорії яєць
Згідно з ДСТУ 5028:2008 магазинні яйця поділяються на категорії та класи залежно від ваги та терміну зберігання. Цю інформацію вказують на упаковці яєць або ж проставляють у вигляді штампа на кожному яйці, якщо вони продаються поштучно.
За терміном зберігання яйця діляться на:
- дієтичні (Д) - зберігаються не більше 7 діб;
- столові (С) - не більше 25 діб;
- столові охолоджені (С) - не більше 90 діб.
За масою яйця маркують так:
- дрібні (М) - від 35 до 44,9 г;
- друга категорія (2) - від 45 до 52,9 г;
- перша категорія (1) - від 53 до 62,9 г;
- вища категорія (О) - від 63 до 72,9 г;
- добірні (В) - 73 г і вище.
Найчастіше на прилавках можна зустріти яйця з маркуванням СО - тобто, столове яйце вищої категорії, або ж С1 і С2 - столові яйця першої та другої категорій відповідно.
Які яйця краще купувати С1 чи С2, чи брати добірні?
Багато хто вважає, що що вищий клас яйця - то кращий, і добірні яйця кращі за категорії С1 або С2. Насправді, кажуть експерти, С1 і С2 - корисніші й пояснюють, чому не можна купувати добірні яйця в цьому разі - їх несуть кури у віці, тому за вагою вони більші, але вітамінів і поживних речовин у них менше.
Якщо говорити про домашню випічку, то для неї найкраще використовувати яйця С1, тобто столові 1-ї категорії. Якщо в рецепті вказано, що потрібні великі яйця - беріть вищу або добірну категорію. Але професійні кондитери рідко орієнтуються на маркування - вони всі яйця зважують (у розбитому вигляді) і беруть саме ту кількість, яка необхідна для рецепта.
Які яйця не можна купувати в магазині - на що звертати увагу
Вибираючи яйця в магазині, потрібно дивитися на:
- категорію - про неї ми говорили вище;
- дату виготовлення та умови зберігання;
- зовнішній вигляд товару.
Купувати завжди краще свіжіші яйця і ось чому. У яєць є два терміни придатності: за кімнатної температури (від 0 до +20°С) їх можна зберігати 25 діб, за температури -2-0°С - до 90 діб. Але іноді продавці бувають недобросовісними і кладуть у холодильник лоток із яйцями, який до цього лежав 25 днів на полиці в залі. Тому, якщо яйця лежать у холодильнику понад 25 днів, то їх краще не брати. З огляду на те, що іноді навіть у торговельному залі складно витримати певну температуру, краще все-таки перестрахуватися й узяти свіжіший продукт.
Також, купуючи яйця в лотках, не полінуйтеся їх відкривати і перевірити:
- цілісність шкаралупи - якщо яйце тріснуте, то в нього можуть потрапити хвороботворні бактерії і купувати його не можна;
- чистоту шкаралупи - на ній не повинно бути слідів крові або посліду;
- яйця мають бути одного забарвлення - якщо вони білі, то білі, якщо коричневі - то коричневі.
І ще один важливий момент, на який слід звернути увагу - як лежать яйця в лотку. Річ у тім, що заводська упаковка передбачає розташування яєць гострим кінцем донизу, а тупим - догори. Якщо ж вони лежать по-різному, найімовірніше, їх до вас уже "сортували" інші покупці, і які яйця і з якої партії потрапили до цієї упаковки - сказати важко. Тому краще візьміть іншу.
Раніше ми розповідали, як правильно зберігати яйця і чому їх потрібно зберігати тупим кінцем догори.