Розбираємося, яку крупу потрібно замочувати перед варкою, а яку не варто і чому.
Деякі господині завжди промивають крупу перед приготуванням, деякі - ніколи цього не роблять. Думок із цього приводу багато, але насправді все залежить не від способу готування, а від виду самої крупи. Є крупи, які обов'язково потрібно промивати, і ті, які цього не вимагають. Розповідаємо, для чого замочують крупи у воді перед варінням і які з них дійсно варто мити.
Як уже говорили, є крупи, які бажано замочувати і мити перед варінням. На те є кілька причин:
Є господині, які йдуть ще далі й, окрім замочування і промивання, перебирають крупу - навіть у пакетованій часто зустрічаються зіпсовані зерна, лушпиння, різні домішки. Давайте докладніше розберемо, яку ж крупу варто замочувати і мити, а яку не потрібно.
Промивають крупи з твердими зернами, а деякі з них - ще й замочують.
Отже, що потрібно мити:
Крім промивання, рисову та перлову крупу, а також горох замочують - так вони легше засвоюватимуться.
Немає сенсу мити - і в цьому немає технологічної необхідності - такі крупи:
Вівсянка, булгур і кускус швидко вбирають вологу, тому замочування може позначитися на їхньому смаку, ну а манку після такого і зовсім не можна буде готувати.
Є також крупи, які можна не варити, а досить просто залити окропом. Ця ідея виручає в разі, якщо немає можливості приготувати.
Які крупи можна запарювати:
Тут працює принцип: що дрібніша крупа, то швидше вона запариться. Але якщо посуд додатково укутати, то процес можна прискорити.
Нагадаємо, раніше ми також розповідали, чи потрібно варити суп під кришкою чи без.