Чому на поминальному обіді їдять ложками - відповідь, яку ви шукали / фото ua.depositphotos.com

Поминки - дуже важлива частина ритуалу прощання з людиною, яка пішла від нас. На жаль, кожен із нас стикається з цим скорботним моментом тією чи іншою мірою.

Поминальний обід має свої правила, які стосуються також і сервірування столу. Усі, хто хоч раз був на поминках, помічали, що на столі завжди є ложки, але, як правило, немає виделок і ножів.

УНІАН розбирався, чому на поминках їдять тільки ложками.

Відео дня

Чому на похороні їдять ложками - народні прикмети

У день, коли ховають покійного, традиційно проводять обід, щоб вшанувати його пам'ять, згадати про його хороші справи та приємні історії життя. Крім того, прийнято говорити про померлого лише хороше.

У день похорону на стіл кладуть лише ложки. У цієї традиції є кілька пояснень, але церква безпосередньо не забороняє використовувати інші столові прилади.

Народна мудрість свідчить, що ніж на стіл у день похорону не ставлять, бо душа може послизнутися і впасти одразу в пекло. Крім того, виделка нібито нагадує хвіст чорта.

Також вважається, що якщо різати та наколювати їжу під час поминального обіду, то можна нашкодити душі покійного. Варто зазначити, що в давнину тих, хто порушує це правило, зараховували навіть до помічників самого Диявола.

Чому на поминальному обіді їдять ложками - проста відповідь

Не тільки на обіді в день похорону не заведено використовувати виделки і ножі. На поминках на дев'ять і сорок днів, а також півроку і рік на столі можна знайти лише ложки. Це правило можна пояснити тим, що наші предки просто не мали інших столових приборів.

Є ще одне логічне пояснення, пов'язане з жадібністю. На поминках їдять ложками, бо ножами та виделками можна поранитися. На жаль, не всі можуть забути старі образи і розбіжності навіть у такий скорботний момент. У зв'язку з цим, щоб уникнути біди, на стіл не клали гострі столове приладдя.

Раніше УНІАН писав, чому знімають шапку, коли хтось помирає.

Вас також можуть зацікавити новини: