Чому чоловіки повинні знімати головний убір в приміщенні - відповідь, яку ви шукали / фото ua.depositphotos.com 

Всі ми з самого дитинства знаємо, що треба знімати шапку в приміщенні. Нам це говорили тати, мами, дідусі, бабусі. Якщо ж людина цього не робила, то неодмінно могла уславитися невихованою. Причому найчастіше нападки стосувалися представників чоловічої статі. Але чи замислювалися ви, навіщо знімають головний убір насправді?

УНІАН розбирався, чому знімають головний убір у приміщенні.

У нашому житті звично, заходячи в приміщення позбуватися шапки. Це правило також стосується і авто. Розглянемо основні ситуації, коли прийнято знімати капелюх, шапку або будь-який інший головний убір.

Відео дня

Чому капелюхи знімають, коли хтось помирає

Похорон - вельми скорботний процес, який пронизаний повагою до покійного. Буквально вся церемонія прощання спрямована на те щоб вшанувати пам'ять людини.

У зв'язку з цим чоловіки на кладовищі знімають головні убори в данину поваги до покійного. При цьому дозволяється прийти на похорон в темному капелюсі або кепці, якщо на те є підстави. До речі, взимку теплі шапки можна не знімати.

Чому треба знімати шапку в церкві

Віруючі люди прекрасно знають, що чоловіки повинні знімати шапку, коли заходять до церкви. Всі до цього звикли і вважають лише правилом церковного етикету. Частково це правда.

Але є і релігійна сторона питання. Фома Аквінський писав, що чоловік підпорядковується безпосередньо Богу, тому не повинен покривати голову, щоб це показати.

Що стосується жінок? Тут все трохи інакше. У патріархальному суспільстві жінка завжди нижча за чоловіка, а саме в такому суспільстві формувалося християнство. Той же Фома Аквінський писав, що жінка повинна покривати голову, щоб продемонструвати, що крім Бога вона ще підпорядковується чоловікові. Саме тут криється відповідь на питання: "Чи потрібно жінці знімати головний убір в приміщенні?"

З розвитком суспільства з'явилося безліч головних уборів для жінок, тому зазнали змін і церковні правила. З давніх-давен жінки покривали голову відрізом тканини, які пізніше замінили відомі всім хустки.

Враховуючи те, що церква – це догматичний осередок, і традиції є основою, то і вимога покривати голову саме хусткою збереглася донині. Жінкам рекомендується взимку перед тим як заходити до церкви, змінити шапку на хустку.

Чому прийнято знімати головний убір в приміщенні

У світському житті прийнято знімати головний убір з інших причин. Спочатку розберемося, навіщо чоловіки знімають головний убір в приміщенні.

Як з'ясувалося, це правило має дуже глибоке історичне коріння. Зняття головного убору було знаком поваги тим, хто мав вищий ранг або чин. Своєрідний акт визнання, що хтось стоїть вище в соціумі або ж він рівний.

Так, лицарі знімали шоломи в якості привітання і для вираження мирних намірів. Пізніше стало прийнято знімати або піднімати капелюх. Саме так пояснюється, чому чоловіки знімають головний убір.

На сьогоднішній день це правило має практичне застосування. Наприклад, шапка або капелюх в театрі, кіно, на концерті може заважати огляду людям, які знаходяться позаду.

Звичайно ж, тоді виникає питання: "Чи потрібно жінці знімати головний убір в приміщенні?". Правила світського етикету більш лояльні до жінок, тому головний убір потрібно знімати. Правда, це правило не поширюється на такі місця, як вестибюлі, ліфти або ж коридори.

У всіх інших випадках, згідно етикету, жінка повинна зняти головний убір в приміщенні, якщо планує там перебувати тривалий час. 

Раніше УНІАН писав, як видалити засмальцьовані плями з зимових речей.

Вас також можуть зацікавити новини: