
Кутя - традиційна передріздвяна страва, яку прийнято готувати, а потім відносити хрещеним батькам. Після переходу на новий календар ПЦУ змінилася і дата Різдва. Екстрасенс Людмила Хомутовська в коментарі УНІАН пояснила, як приготувати кутю і які є правила.
Астрологія, тарологія, нумерологія, хіромантія, екстрасенсорика та інші подібні практики не є науковими дисциплінами. Вони ґрунтуються на давніх традиціях, віруваннях та інтерпретаціях, які не підтверджені науковими дослідженнями і не мають об'єктивних доказів своєї ефективності. Ці методи не є визнаними в академічних наукових колах, а матеріали на ці теми нерідко мають розважальний характер - їх не варто розглядати як надійний інструмент для ухвалення рішень або складання планів. Під час вирішення питань, пов'язаних із психологією або здоров'ям, завжди варто звертатися до наукових фахівців.
- Коли варять кутю - якого числа приступати до готування
- Ким має бути приготовлена кутя на Різдво
- Як готувати кутю не можна - головні заборони
- Заговорена кутя на Різдво
Коли варять кутю - якого числа приступати до готування
За словами експертки, до прийняття християнства слов'яни наприкінці грудня святкували зимове сонцестояння (зазвичай воно відбувається 21 грудня, а 22 числа - перед початком високосного року). Наші пращури вірили, що цього дня відбувається боротьба добра зі злом, старе Сонце "вмирає", а нове - "народжується". Святкування відбувалося протягом шести днів - за три дні до сонцестояння і стільки ж днів після нього.
Це слов'янське свято "наклалося" на християнське Різдво, яке відзначають 25 грудня. Воно теж символізує народження, але не Сонця, а сина Божого Ісуса Христа. Щодо того, Коли варити кутю 2024, то екстрасенс радить приготувати її за день до Різдва, але можна і 25 грудня.
Ким має бути приготовлена кутя на Різдво
Хомутовська каже, що кутя з пшениці символізує благополуччя. Традиційно обрядову страву готують жінки, оскільки вважається, що вони мають доступ до сакральних знань і відчувають, як це правильно робити.
Наші предки жили сім'ями, і раніше кутю найчастіше варили старші жінки, а молодші їм допомагали. Це магічне дійство, збиралося ніби коло - бабусі кидали зерно, а приправляти страву могли молодші жінки.
Екстрасенс стверджує, що такі дії символізують передачу знань, енергії та пов'язані з символікою свята - народженням, оскільки зерно є символом продовження життя.
Як готувати кутю не можна - головні заборони
Хомутовська вважає, що якщо в сім'ї хтось помер, то кутю на Різдво можна варити, оскільки це не тільки святкова обрядова страва, а й поминальна. У разі жалоби на свято варто приготувати не багату кутю, а страву, в якій буде менше святкових інгредієнтів (наприклад, різних сухофруктів).
Коли роблять кутю на Різдво, звертають увагу на стан організму - наприклад, під час критичних днів жінкам не варто долучатися до приготування куті, бо в цей період вона втрачає сили і стає дуже нервовою. Вважається, що жінки вкладають свою енергетику в страву під час приготування, і їхній емоційний стан впливає на те, якою вона вийде.
Заговорена кутя на Різдво
Оскільки за старих часів наші пращури часто використовували різні замовляння і "шепіткі", щоб наповнити страви позитивною енергетикою і силою, цю традицію можна повторити і зараз. Екстрасенс рекомендує таку змову:
Зерна кидаю, добробут в хату добавляю, і мак на силу, на спокій на захист, мед - на солодке життя, на радісні дні, і грушки - на те, щоб у хаті були повні подушки.
За словами експертки, грушки символізують дітей, які приходять у цей світ. Вимовляти замовляння потрібно під час приготування куті, обов'язково в гарному настрої та з чистими помислами.