Яке сьогодні свято народні прикмети / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 16 березня шанує мучеників Євтропія, Клеоніка і Василіска, які постраждали за християнську віру. Ці троє святих були друзями і проповідували християнство за часів гонінь на цю релігію, за що потрапили в темницю. У в'язниці вони залучили до християнської віри багатьох язичників. За це їх жорстоко побили і насильно змусили принести жертву язичницьким богам. Коли Євтропій почав молитися Богу про допомогу, язичницький храм був зруйнований землетрусом. Після цього трьох святих стратили.

В цей час все ясніше відчувається прихід весни. Про цю дату говорили:"Василіск-Євтропій сніг топить". 16 березня селяни обходили поле хрест-навхрест, щоб привабити сонце і вберегти город від неврожаю. Хрестом осіняли ворота, вхідні двері, всі вікна в будинку, а також піч. 

Часто з цього дня починалися весняні грози і перший грім. Якщо грім прогримить вранці - то влітку буде нестійка погода. У цей день з ранку вмивалися зі срібної миски або з посуду, в якому кілька годин лежало срібло. Наші предки вірили, що це принесе людині молодість і красу. На заході сонця і після нього не можна брати в борг речі і гроші - весь рік будете в боргах.

Відео дня

Погодні прикмети 16 березня

  • Гуси високо летять - до повноводдя, низько - води буде мало.

  • Якщо шпаки вже прилетіли - буде хороший урожай зерна.

  • Безвітряний день віщує похолодання.

  • Сонце весь день не видно за хмарами - до дощів.

  • Ворони в снігу купаються - до ясної погоди.

Вам також може бути цікаво: