Як побачити і що не можна робити в сонячне затемнення / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

У середині жовтня 2023 на нас чекає друге й останнє цього року сонячне затемнення. Це буде так зване кільцеподібне затемнення, а унікальне воно тим, що його зможуть побачити багато жителів планети. Де його спостерігати в Україні та як ця подія позначиться на нас - розповідаємо в матеріалі.

Що таке кільцеподібне сонячне затемнення 

Кільцеподібне сонячне затемнення в жовтні називають однією з найочікуваніших астроподій року - його зможуть побачити понад 32 млн. людей на планеті, а понад 1 млрд. людей спостерігатимуть цього дня часткове сонячне затемнення. 

Кільцеподібне сонячне затемнення настає, коли Місяць проходить між Землею і Сонцем у момент свого апогею або близько до нього (тобто, перебуває на найбільшій відстані від Землі). Унаслідок цього супутник Землі не може повністю закрити собою Сонце - у момент затемнення ми бачимо світле яскраве кільце навколо місячного диска. Саме тому таке сонячне затемнення ще називають "вогняне кільце". Відбувається воно раз на 1-2 роки.

Відео дня

Наступне таке затемнення буде 2 жовтня 2024 року, але його побачать тільки жителі Чилі та Аргентини.

Коли буде сонячне затемнення в жовтні 2023 року - точний час і де спостерігати 

Затемнення Сонця в жовтні 2023 року зможуть побачити велика кількість людей на планеті над Північною, Центральною та Південною Америкою - у деяких частинах США, Мексики, Гватемали, Колумбії, Бразилії та багатьох інших країнах.

Розпочнеться сонячне затемнення 14 жовтня 2023 року о 18:03 за київським часом (15:03 GMT, за Гринвічем) і закінчиться о 23:55 за київським часом (20:55 GMT), максимальна фаза - о 20:59 за Києвом (17:59 GMT). Як правило, цього ж дня зійде молодик у жовтні 2023 - сонячні затемнення трапляються тільки на молодик.

В Україні сонячне затемнення у жовтні 2023 року можна буде спостерігати під час прямої трансляції на YouTube-каналі NASA.

Що не можна робити в сонячне затемнення - поради лікарів та астрологів

Перша заборона під час будь-якого сонячного затемнення - на нього не можна дивитися неозброєним оком. "Озброюватися" слід спеціальними окулярами для затемнень (звичайні сонцезахисні не підійдуть) або світлофільтрами. 

Цього разу дивитися на затемнення неозброєним оком українцям не загрожує, проте вплив цієї астрологічної події буде відчутним. Подібні астрономічні явища позначаються на почуттях і вчинках людей: спокійні раптом стають дуже активними, енергійні - навпаки, млявими.

Щоб уникнути нехороших наслідків, ось що астрологи не радять робити в день затемнення:

  • ухвалювати серйозні рішення і йти на поводу в емоцій;
  • переїжджати, робити великі покупки й укладати важливі угоди;
  • брати на себе роботу понад норму;
  • з'ясовувати стосунки, звільнятися з роботи, розлучатися;
  • знайомитися з новими людьми - є ризик впустити у своє життя нехороших особин;
  • зловживати алкоголем.

Бути особливо обережними слід людям із хронічними захворюваннями та хворобами серцево-судинної системи - вони можуть відчувати нездужання. Також варто гнати від себе погані думки та спогади - пам'ятайте, що емоції можуть бути вам непідконтрольні, є твердження, що в період затемнення збільшується кількість нещасних випадків, катастроф. 

Що потрібно робити в сонячне затемнення

Проведіть цей день із близькими людьми, приділіть час домашнім улюбленцям, а якщо у вас їх немає - допоможіть тваринам на вулиці, нагодуйте безпритульну кішку або собаку. У цей час добре миритися і віддавати борги. Пийте достатню кількість рідини і не перевантажуйте шлунок.

Ритуали на сонячне затемнення - трохи інші, ніж у дні молодика. Від традиційних потрібно відмовитися з тієї причини, що в період затемнення енергія некерована і замість позитивного ефекту може дати зворотний. Але в затемнення добре позбуватися того, що зжило себе, але продовжує залишатися у вашому житті.

Ось який ритуал можна провести: візьміть аркуш і, обміркувавши, напишіть усе те, з чим ви готові розлучитися, складіть папір від себе і спаліть його.

Раніше ми публікували місячний календар на жовтень 2023 зі сприятливими і несприятливими датами.

Вас також можуть зацікавити новини: