Теплий Олексій / фото tihvinskiy.ru

Теплий Олексій - християнське свято, яке в православній традиції відзначають 30 березня. Воно присвячене пам'яті Олексія, людини Божої - християнського аскета і святого.

У народі цей день також називають "водотік", "пролий глечик", "з гір вода, "з гір потоки".

Теплий Олексій: історія свята

Згідно з писанням, Олексій народився в багатій римській родині, його батьки були благочестивими християнами, допомагали знедоленим. Вони знайшли йому наречену зі шляхетної родини, однак у ніч після вінчання Олексій покинув свій дім і відправився відвідувати прощу по території сучасних Туреччини та Сирії.

Відео дня

Читайте такожБлаговіщення 2019: дата, традиції, що категорично не можна робити в це свято

Прибувши в місто Едеса, він роздав залишки свого майна, переодягнувся в лахміття і став просити милостиню. Протягом наступних сімнадцяти років Алексій жив милостинею, харчувався лише хлібом і водою, а всі ночі проводив в недосипанні і молитві.

Батьки Олексія відправили слуг в Едесу на пошуки сина, проте він так змінився, що вони подали йому милостиню, але не впізнали.

Так Олексій прожив 17 років. Чутка про святість Олексія широко поширилася по всій Сирії. Більш того, едеському церковному сторожу сама Пресвята Богородиця вказала на Алексія як на святого, йдеться в писаннях.

Читайте такожІменини Дениса: привітання з Днем ангела у віршах і листівках

Тоді Олексій вирішив відправиться в місто Тарс, однак його корабель потрапив у шторм. Через якийсь час його прибило до берегів Італії. Тоді прочанин відправився в отчий дім. Там його теж не впізнали, але дозволили залишитися жити. Він жив у комірчині під сходами, і до нього був приставлений слуга, якому було наказано годувати мандрівника їжею з хазяйського стола. При цьому Алексій постійно дотримувався посту і щодня молився. Так він прожив ще 17 років.

В один прекрасний день під час недільної літургії в соборі святого Петра глас Божий вказав присутнім, що потрібно знайти людину «яка помолиться про Римі і весь народ його». Коли Алексія знайшли, він був мертвий. Обличчя покійного сяяло, а в руці у нього був якийсь сувій. Марно домашні намагалися вилучити сувій з рук святого. Тільки коли прибув в будинок папа Інокентій I попросив у святого дозволу прочитати сувій, рука Алексія відкрилась. З сувою присутні дізналися про те, ким насправді був чоловік Божий.

Теплий Олексій: прикмети

Для того, щоб принести в дім благополуччя в цей день діти робили паперові кораблики і спускали їх по річці.

Якщо в будинку є немовля, то на Теплого Олексія прийнято не позичати гроші або хліб. Вважається, що разом з цим можна віддати щасливу долю дитини.

Є прикмета цього дня збирати талу воду. Нею вмивалися, наділяючи магічними властивостями дарувати красу і молодість.

Якщо на Теплого Олексія хороша погода – значить, урожай буде хорошим.

Чим більше струмки у цей день, тим багатший буде врожай.

На ліщині з'явилися сережки, значить, весна остаточно настала.

Свято Теплий Олексій: що не можна робити

Багатьох цікавить питання, чи можна працювати у свято Теплого Олексія. Здавна працювати в цей день було не прийнято, зокрема шити або готувати їжу.

Також в цей день не можна планувати дорогу. Особливо це вважалося поганою прикметою, коли свято випадало на понеділок.

Теплий Олексій: картинки, листівки та поздоровлення

false

Миротворець Олексій
Захищає всіх людей.
Він оберігає дім,
Щоб жилося добре в нім.

М'яко може говорити,
Часом чудеса творити.
Але коли в бій йти доведеться,
Він не злякається, не спіткнеться.

Олексій і в дружбі вірний,
В труднощах вже перевірений.
Нехай поруч буде вдача,
Та з розкішним садом дача!

false

Нехай у день твого святого,

Ангел сил додасть до всього,

Щоб життя не було сірим,

Хай додасть наснаги й віри,

Перемог на кожнім кроці,

Досягати без вагання,

З днем ангела Олексія,

Прийми привітання!

false

Олексій, ну ось і настав ще один твій день ангела. Що можна побажати? Та всього лише самого доброго і хорошого. Миру тобі, добра і любові! Та нехай твій ангел-охоронець завжди буде з тобою і завжди тебе оберігає від усіх бід і негараздів! Вітаю!