Івана Купала щорічно святкують у ніч з 6 на 7 липня / фото УНІАН

Івана Купала – традиційне східнослов'янське свято, яке відзначають у ніч перед Івановим днем з 6 на 7 липня. Колоритна атмосфера цього дня зберігається через очищення за допомогою вогню і води – найдавнішої форми магічних дій. Івана Купала – одне з чотирьох головних свят сонячного календаря.

Це, мабуть, єдине язичницьке свято, що збереглося досі, та на яке майже не вплинуло християнство.

Історія Івана Купала

Спочатку, в часи, коли наші предки молились багатьом богам, свято Івана Купала відзначали у день літнього сонцестояння, тобто 22 червня. Цей найдовший у році день вважався магічним, а ніч напередодні обіцяла чудеса і магію. Святкування відбувалося на славу божества родючості з іменем Купало. З приходом християнства язичницькі боги поступово були забуті, змінилися і багато свят, їх суть і дата, коли Івана Купала відзначають. У церковному календарі день Івана Купала збігається з різдвом Івана Хрестителя (Предтечі), за старим стилем його відзначали 24 червня, а в сучасному календарі Івана Купала відзначають 7 липня, що взагалі не має ніякого зв'язку з літнім сонцестоянням.

На Івана Купала молоді хлопці та дівчата вирушали шукати біля води і в лісі цвіт папороті / фото УНІАН

Святкування Івана Купала у 2019 році: традиції

Знаючи, коли Івана Купала у 2019 році, варто пам'ятати, що цей день - це народне, а не державне свято, тому в цей день немає вихідного. Хоча, у 2019 році трохи пощастило - Івана Купала припадає на вихідні дні - з суботи на неділю.

Читайте такожПетрів піст 2019: скільки триватиме, що можна їсти й чого не можна робити

Багато людей святкують ніч Купала з вогнищами, які продовжуються всю ніч. Деякі люди стрибають через полум'я, оскільки вважається, що акт перестрибування через багаття очищає людей від хвороб і невдач.

Деякі групи людей співають традиційні пісні про кохання, романтику і шлюб у Ніч Купали. Для деяких жінок також заведено носити традиційний одяг з вишивкою і вінком з квітів на голові, щоб відсвяткувати літню ніч.

Іванів день відноситься до народно-церковного свята. Тому напередодні свята в церквах проходять вечірні – служби всенічного пильнування. На ранкові єпископи читають канон Іоанну Предтечі. Після заходу сонця, в суботу 6 липня, православні збираються біля водойм. Тут вони влаштовують народні гуляння, спів пісень, ігри, хороводи та розведення ритуальних багать.

Вночі натовп спалює опудало з соломи, що символізує Сонце. Також знищується купальське деревце – це невід'ємний атрибут свята. Його виготовляють з молодої берези або ялини, прикрашають вінками і стрічками. Знищують його або спаленням, або топлять у водоймі.

Основним символом свята є ритуальні багаття. Через них стрибають учасники урочистості, в основному молодь. Після цього у вогнищах заведено спалювати застарілі і непотрібні речі.

Для дівчат ніч є однією з найбажаніших. Вони починають ворожити на судженого. Згідно зі звичаєм, кожна дівчина має сплести красивий вінок і запустити його по воді, попередньо встановивши в центрі скіпу і палаючу свічку. Та, чий вінок пропливе далі всіх, вдало вийде заміж і довго проживе в щасливому шлюбі.

Наші предки вірили, що в ніч на Івана Купала вся нечиста сила йде з води. Тому купання в цю ніч і на наступний день будуть безпечними.

До купальської ночі готувалися весь день. За звичаєм, святкування проводилося на березі річки. Тільки в такому місці вночі всі відчували себе в безпеці. Адже на Івана Купала з своїх темних місць виходила всяка нечисть. З-поміж місцевих жителів призначався розпорядник свята. Він стежив, щоб хлопці до ночі підготували майданчик, зібрали дрова для багаття.

Для купальської ночі заздалегідь готували солому і сіно, щоб зробити опудало / фото УНІАН

Скіс трави на Купала

Для свята готували галявину. На ній косили траву, щоб рослинність не заважала танцювати. Косарі виходили у поле рано-вранці, коли на траві ще блищали крапельки роси. Посеред галявини встановлювали ритуальне дерево з гілок верби, опудало Марени або Купала з соломи.

Читайте такожНіч на Івана Купала в Україні: традиції та обряди стародавнього свята

Заготівля дров

Вдень треба було заготовити побільше дров і хмизу. Адже потрібно було палити ватру до самого ранку. Займалися заготівлею дров молоді юнаки. Потрібно було зробити величезну піраміду, щоб полум'я ритуального вогнища піднімалося до двох метрів.

Виготовлення опудала

Для купальської ночі заздалегідь готували солому і сіно, щоб зробити опудало. З висушеної трави робили ляльку Мари чи Марени, приносила в будинок голод, біди і нещастя. Навколо опудала танцювали, а потім зачіпали, щоб воно впало. Після цього ляльку оплакували, відносили на похоронне багаття і спалювали.

Замість опудала робили ритуальне дерево з гілок берізки, клена, верби, яблуні. Це деревце прикрашали стрічками та квітами. Називали його Купалом або Купайлом. Всю ніч навколо нього водили хороводи і співали веселі пісні. Потім спалювали на ритуальному вогнищі, або топили у водоймі.

Один з головних атрибутів святкування Івана Купала – це стрибки через багаття / фото УНІАН

Стрибки через полум'я

Вогонь на Івана Купала вважався священним. Стародавні слов'яни думали, ніби він є зародком Сонця, поклонялися йому, очищалися і захищалися полум'ям від злих духів. Вночі з 6 на 7 липня заведено палити багаття і стрибати через вогонь. Полум'я здобували виключно тертям дерева об дерево. Вогнище повинно горіти всю ніч. Ніхто не мав права його погасити. Вогонь повинен був догоріти самостійно.

Можна було стрибати поодинці або парами. Головне - не обпектися, тоді чекай біди. Кажуть, якщо наречений з нареченою перестрибнули вдало багаття, не відпускаючи рук, то вони будуть щасливою парою. Для дітей робили вогнище менше з кропиви та будяків. Ці трави проганяли злих духів. На Івана Купала було заведено грати в пальники.

Свято Івана Купала – одне з найдавніших на слов'янських землях / фото УНІАН

Ворожіння вдома на Івана Купала 2019

Щоб дізнатися, чи відповідає вам взаємністю кохана людина, потрібно вдень 7 липня сходити в поле та зірвати дві травинки. Прийшовши додому, травинки підвісьте поруч і загадайте на них ваші імена. Дочекайтеся моменту, коли рослини зів'януть, і зверніть увагу на розташування стеблинок. Якщо вони тягнуться один до одного, то коханий відповідає взаємністю і бути вам разом. Якщо ж відвернулися, то ця людина не ваша доля, тому не варто витрачати на неї свій час. Озирніться навколо, можливо, поруч є більш відповідний кандидат.

З допомогою травинок можна поворожити не тільки на свої відносини, але і відкрити завісу таємниці чужих.

Найважливішою рослиною на Купала залишається папороть, яка кожному з нас відома по безлічі історій і легенд. За переказами, в ніч на Івана Купала папороть зацвітає лише на мить. Якщо людина знайде цвітіння, то повинна його зірвати. Це забезпечить власника знахідки щастям на все життя.

Івана Купала 2019: відео