Яке церковне свято сьогодні / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

2 лютого за новим церковним календарем у православних храмах відзначають одне з найважливіших, двунадесятих свят - Стрітення Господнє. У народі - свято Стрітення. Що потрібно зробити цього дня, заборони, прикмети, а також що відзначають у православній церкві 2 лютого за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

2 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

2 лютого (15 лютого за старим стилем) - велике свято Стрітення Господнє. У цей час християни згадують події, описані в Євангелії від Луки.

Стрітення відбулося через 40 днів після Різдва Христового - цього дня святий Йосип та Діва Марія, згідно з давнім звичаєм, принесли маленького Ісуса до храму, щоб присвятити сина Богові. Також, за законом Мойсея, як дар вони принесли двох голубів.

Відео дня

Слово "Стрітення" в перекладі зі старослов'янської мови - це "зустріч". Це означає, що в цей час відбулася зустріч Старого і Нового Заповіту, стародавній світ зустрівся з християнством.

У храмі до сімейства підійшов старий Симеон, який, за переказами, чекав цієї зустрічі 300 років. Симеон знав, що на руках у Марії той самий Месія: якось перекладаючи Святе Письмо грецькою мовою, старець в одній із фраз хотів замінити слово "діва" на "жінка": "Ось Діва в утробі зачне, і Сина народить". Тоді йому з'явився Ангел і сказав, що помилки немає - адже йдеться про непорочне зачаття, і Симеон зможе сам узяти на руки Спасителя. Після зустрічі з Ісусом старець зміг покинути цей світ. 

Там же, у церкві, була вдова на ім'я Анна, яка розповіла городянам про явлення Месії. В історію обидва увійшли як Симеон Богоприємець і Анна Пророчиця.

Свято 2 лютого за старим стилем - день пам'яті преподобного Євфимія Великого. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 20 січня.

Про що говорять прикмети на 2 лютого

Прикмети на 2 лютого / pixabay.com

За прикметами дня судять, якою буде весна, у народному календарі 2 лютого - свято Стрітення, час, коли зима зустрічається з весною:

  • якщо на Стрітення відлига - то і весна буде теплою;
  • йде сніг - весна буде дощовою і довгою;
  • хуртовина 2 лютого - до пізньої та холодної весни, а якщо сніг пішов в обід - то буде гарний урожай пшениці;
  • розгулявся сильний вітер - буде врожай фруктів, а якщо погода спокійна - вродить льон.

У народі є приказка про погоду цього дня: "На Стрітення сонце на літо, зима на мороз". Але, починаючи зі Стрітення, зима все одно поступово йде на спад, а весна, навпаки - набирає силу.

Що не можна робити 2 лютого

Оскільки Стрітення Господнє - це велике свято, то в цей день є ряд суворих заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • не можна займатися важкою працею;
  • займатися рукоділлям;
  • рубати дерева, працювати на городі;
  • виносити сміття.

Забороняється сумувати, засмучуватися, вдаватися до зневіри, зловживати алкоголем.

Що можна робити 2 лютого

Цього дня бажано піти до храму - там відбуваються святкові літургії - помолитися, освятити свічки та воду. У молитвах до Всевишнього і Діви Марії просять сімейного добробуту, здоров'я, зцілення хворих

Освячення свічок на Стрітення - це найстаріша традиція. Перед початком літургії відбувається особливий "Чин благословення свічок": над свічками вимовляють молитву, окроплюють їх святою водою і роздають вірянам. Потім таку свічку запалюють вдома під час молитви. Також на Стрітення освячують воду - у народі її вважають цілющою, нібито вона зцілює від хвороб і пристріту. 

2 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначає Василь.

Раніше ми публікували повний церковний календар на лютий 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: