40 святих 2021 дата / фото pinterest.com

День пам'яті сорока севастійских мучеників - одне з головних церковних свят року. У цей день церква вшановує пам'ять сорока солдатів, які померли за віру в Христа і стали шануватися як святі. Це свято прославляє силу віри і відданість Богу. На честь торжества трохи пом'якшуються обмеження Великого посту.

Дата 40 святих у 2021 році

Це свято є неперехідним і завжди відзначається в один день - 22 березня. Часто цей день припадає на Великий піст і на честь свята дозволяється їсти гарячу їжу з рослинною олією і пити вино. 22 березня потрібно сходити до церкви і помолитися Богу. 

Історія свята: хто такі сорок святих

У 320 році в місті Севастія воїнів римської армії змусили приносити жертву язичницьким ідолам. Тоді країною керував противник християнства імператор Ліциній. Тридцять дев'ять християнських солдатів відмовилися це робити, за що їх роздягли і помістили в крижане озеро. Один з мучеників не витримав тортур і вибіг на берег, але тут же помер.

Відео дня

Один з імператорських вартових воїн Аглая, бачачи страждання мучеників, увірував у Христа і приєднався до в'язнів. Командування побило до смерті сорок Севастійських святих, а їх кістки кинули в річку. Через три дні сорок святих з'явилися севастійському єпископу і попросили поховати їх мощі.

Традиції свята 40 святих / фото ua.depositphotos.com

Традиції свята і прикмети

До цього дня господині печуть булочки у вигляді жайворонків з пісного дріжджового тіста, оскільки птахи до цього дня повертаються з теплих країв. Пташкам роблять з родзинок очі, а в тісто додають різні горішки. Такою здобою обов'язково пригощають дітей і хрещеників.

Дівчата проводили ворожіння з борошняних жайворонків. Кидали булочку через плече - куди птах покаже хвостом, звідти прийде наречений. Також давали покуштувати булочок собаці - чию страву пес першим спробує, та перша вийде заміж.

На сороки прийнято запрошувати в будинок близьких людей і чим їх більше буде, тим краще. У цей день не можна прибирати, займатися важкою працею, вишивати. Також не можна лаятися і гніватися, позичати гроші, садити горох. Доброю традицією вважається прочитати молитву біля ікони сорока святих.

Доброю прикметою в цей день вважається побачити перелітних птахів - це обіцяє хороший урожай. Вважається, що яка погода 22 березня - такою вона буде в наступні 40 днів.

Вам також може бути цікаво: