У цей день світ відзначає День розглядання горизонту / ngu.gov.ua / Андрій Некрасов

Яке свято 5 серпня 2020

У цей день світ відзначає День розглядання горизонту, Міжнародний день світлофора і День штопора.

В Ізраїлі - День любові (Ту бе-Ав), в США - День «Працюй як собака», День устриць, День нижньої білизни, в Канаді - День регати, в Латвії - День залізничника, в Білорусі - День утворення органів фінансових розслідувань, в Самоа - День праці, в Хорватії - День перемоги та подяки вітчизні, в Буркіна-Фасо - День незалежності.

Пам'ятні дати 5 серпня, річниці та події

У 1914 році в американському Клівленді з'явився перший родоначальник сучасних світлофорів. У нього були червоний і зелений ліхтарі, при перемиканні світла видавався звуковий сигнал. До речі, ще раніше, в 1868 році, якийсь «світлофор», винайдений Джейном Найтом, був встановлений біля будівлі парламенту в Лондоні. Через три роки його ліхтар вибухнув і поранив поліцейського. Триколірні світлофори вперше з'явилися в Детройті і Нью-Йорку в 1920 році. Тепер без світлофора і життя собі уявити неможливо, хіба що на острові.

Відео дня

У 1861 році в армії США були скасовані тілесні покарання.

У 1862 році в Америці заробив підписаний президентом Авраамом Лінкольном указ про введення прибуткового податку - 3% від доходів, що перевищують 800 доларів. Тоді цих людей можна було сміливо називати «мільярдерами». І саме вони першими в США стали платити податки.

Ілюстрація REUTERS

У 1980 році в Конституцію Бельгії була внесена поправка про розподіл країни на три автономні округи - Фландрія, Валлонія і Брюссель. Так країна стала федерацією. На півночі країни, у Фландрії, розмовляють нідерландською мовою, а на півдні, в Валлонії, - на французькому. На сході Бельгії проживає велике німецькомовна спільнота. Жителі столиці країни - Брюсселя, спілкуються як на нідерландському, так і французькою мовою. У Брюсселі розташовані штаб-квартири Європейського Союзу і НАТО. І, що найцікавіше, форма правління в країні - конституційна монархія - Королівство.

Який сьогодні церковне свято

Православна церква 5 серпня вшановує пам'ять святих Феофіла, Трохима і 13 мучеників. За народним календарем відзначається свято Трохима Бессонніка. У розпалі була пора жнив. «Довго спати - добра не бачити», - говорили люди.

Що сьогодні можна робити

У цей день не можна довго спати, лінуватися / фото: ua.depositphotos.com

У цей день не можна довго спати, лінуватися. Одиноким хлопцям на Трохима в ліс ходити не можна. Вважалося, що в цей день русалки водять хороводи і горе тому, хто попадеться їм на очі. Не рекомендується робити покупки - вони будуть невдалими. Не варто в цей день стригти волосся і нігті - до неприємностей.

Прикмети на 5 серпня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- ввечері туман - до гарної погоди;

- зірки яскраво мерехтять на світанку - скоро почнуться дощі;

- сова голосно кричить - до холодної погоди.

5 серпня іменини

Іменини у Трохима, Феофіла, Михайла, Анни, Віталія та Андрія.