6 травня - Міжнародний день проти дієти / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 6 травня 2021

Цього дня в світі відзначаються Міжнародний день проти дієти, Всесвітній день пароля.

Читайте такожТравневі свята 2021: коли та скільки днів відпочинку отримають українціВ Україні - День піхоти ЗСУ, в Данії - День кави, у США - День Джозефа Брекетта, День млинців «Сюзетт», День подяки туристам, День дитячого психічного здоров'я, День молитви, День розуму, День напоїв, День без домашніх завдань, День медсестер, на Кіпрі - Свято квітів, на Ямайці - День учителя, у Болгарії - День армії, День хоробрості, у Туреччині - Свято зустрічі весни «Хедерлез».

Пам'ятні дати 6 травня, річниці та події

У 1626 році 6 травня голландський колоніст Петер Мінейт придбав у індіанців Мангеттен за жменю біжутерії вартістю 25 доларів. У 1664 році влада перейшла до англійців, які створили з поселень острова місто Нью-Йорк.

Відео дня

У 1833 році в США був виготовлений перший сталевий плуг.

У 1872 році в Англії був заснований футбольний Кубок.

У 1902 році сталася одна з найбільших корабельних аварій XX століття: у Бенгальській затоці було захоплене циклоном поблизу Рангуна і зазнало аварії судно «Каморта» під прапором Великої Британії; кількість загиблих склала 655 осіб.

6 травня в 1986 році, через 10 днів після аварії на Чорнобильській АЕС, СРСР офіційно оголосив про те, що сталося / фото УНІАН

У 1950 році знаменита в майбутньому американська актриса, а на той час 18-річна Елізабет Тейлор уперше вийшла заміж. Менш ніж через рік вона розлучилася, щоб потім ще сім разів повторити все знову.

6 травня у 1986 році, через 10 днів після найбільшої в історії людства техногенної катастрофи, СРСР офіційно оголосив про аварію на Чорнобильській АЕС. Та й як би не намагалися Ради, але приховати те, що сталося було неможливо. Радіоактивне зараження охопило не лише Україну, Білорусь і Росію, а й більшу частину Європи – аж до Італії. Згодом забруднення було відмічено в арктичних зонах, Норвегії, Фінляндії та Швеції.

У 1994 році королева Великобританії Єлизавета II і президент Франції Франсуа Міттеран урочисто відкрили тунель під протокою Ла-Манш (про його будівництво говорили ще в 19 столітті). Загалом на будівництво євротунелю, як його ще називають, було витрачено близько 10 мільярдів фунтів, причому проектна вартість була перевищена на 80 відсотків. На думку експертів, термін його окупності може перевищити 1000 років. Протяжність тунелю під Ла-Маншем - 51 км, із яких 39 проходять безпосередньо під протокою. Автомобільний транспорт долає тунель у вагонах спеціальних поїздів Eurotunnel Shuttle. При цьому водії й пасажири авто не залишають своїх транспортних засобів. Процедура навантаження машин у вагон займає не більш як вісім хвилин. Потяги перебувають у тунелі від 20 до 35 хвилин, весь шлях займає 2 години 15 хвилин. До речі, тунель під Ла-Маншем не є найдовшим залізничним тунелем - лише третє місце. Друге місце у японського тунелю «Сейкан», що з'єднує острови Хонсю і Хоккайдо, довжина якого 53,85 км. А найдовшим у світі є Готардський залізничний тунель у швейцарських Альпах - 57 км.

Яке сьогодні церковне свято

6 травня церква вшановує пам'ять святого Георгія Побідоносця / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 6 травня вшановує пам'ять святого Георгія Побідоносця, який вважається покровителем воїнів. У народі святого називали Юрієм. У цей день іменини святкують усі чоловіки, які названі цим іменем. Ще з цього дня починалися активні польові роботи. Крім того, особливу силу мала так звана «юр'ївська роса». Вранці потрібно вийти на луг і покататися по траві. Вважалося, що це додасть сил і здоров'я.

Що сьогодні не можна робити 

Не варто влаштовувати бурхливі гуляння. 

Прикмети на 6 травня      

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- гроза - літо буде дощовим;

- багато жуків - до хорошого врожаю;

- комарі в зграї збиваються - до потепління.

Вас також може зацікавити: