8 березня в Україні - вихідний чи ні / фото ua.depositphotos.com

Щорічно у мирні часи українці отримували 8 березня вихідний день та присвячували його відпочинку. Цієї дати відзначається Міжнародний жіночий день, а всі дівчата та жінки отримують привітання та подарунки. Однак у 2023 році з'явилися пропозиції скасувати це свято - є думки щодо його зв'язку з комунізмом. Тому для багатьох людей є великим питанням, чи буде вихідний 8 березня цього року.

8 березня - вихідний чи ні

Перелік неробочих днів визначає, що 8 березня - вихідний день в Україні. Жодних змін до законодавства не було внесено, тому свято все ще залишається неробочим днем. 2024 року святкова дата випадає на п'ятницю. Це означає, що українці зможуть відпочити 3 дні поспіль.

Ніяких змін до переліку неробочих днів поки що внесено не було. У 2024 році святкова дата випадає на п'ятницю, тому українці відпочиватимуть 3 дні поспіль.

Відео дня

Однак протягом усього березня в Україні діятиме воєнний стан, під час дії якого всі додаткові вихідні та неробочі дні скасовуються. Чи буде вихідний 8 березня 2024 року - залежить від конкретного роботодавця. На недержавних роботах працівникам можуть надати день відпочинку.

В Україні скасують 8 березня?

Під час повномасштабної війни серед українців почалася дискусія щодо того, чи будемо ми відзначати 8 березня в Україні. Противники жіночого дня вважають, що це свято має комуністичне минуле, а тому йому не місце в незалежній Україні. Прихильники торжества заперечують, що свято відоме у всьому світі і з'явилося ще до заснування СРСР.

У 2023 році був зареєстрований законопроект, який скасовує 8 березня вихідний в Україні. У ньому ВР пропонують 25 лютого відзначати День української жінки на честь дня народження Лесі Українки, а Міжнародний жіночий день скасувати. Також законопроект передбачає скасування Дня праці 1 травня і Дня перемоги 9 травня. Наразі він все ще знаходиться на розгляді у Верховній Раді. Поки не відомо чи скасують 8 березня.

Вас також можуть зацікавити новини: