Велика батьківська субота 27 березня / фото ua.depositphotos.com

Щорічно під час Великого посту відзначаються особливі дати шанування покійних, які називаються батьківськими суботами. У ці дні віруючі моляться за своїх померлих близьких, а також за всіх християн. Сьогодні відзначається перша Вселенська батьківська субота.

Всього в році відзначається 6 таких поминальних дат, і три з них випадають на Великий піст. У 2021 році батьківські суботи Великого посту будуть 27 березня, 3 квітня і 10 квітня. Деякі з них називаються Вселенськими батьківськими суботами - в ці дні в храмах моляться не тільки за рідних, а й за всіх померлих християн.

Як вшанувати пам'ять покійних в Батьківську суботу

Читайте такожСвята у квітні: які події та знаменні дати будемо відзначати наступного місяцяУ цей день заведено відвідати церковну службу і помолитися за душі померлих рідних, а також поставити свічку за упокій. В першу чергу згадують покійних батьків. Також записку з іменами померлих можна передати священнику, щоб він прочитав їх імена під час молебню.

Відео дня

Відвідування кладовища не є обов'язковою традицією, але її дотримується більшість віруючих. У цей день проводять прибирання на могилі рідних і приносять квіти. Після відвідин церкви і кладовища вшанувати пам'ять покійних можна вдома. Перед поминальною трапезою промовляють молитву за душу померлих. На столі повинні бути тільки пісні страви.

Що не можна робити в Батьківську суботу

  • У цей день заборонено сваритися вдома, адже в поминальний день люди повинні зблизитися і разом вшанувати покійних.
  • Заборонено ображати і лаяти померлих.
  • Не можна займатися важкою роботою і справами по дому. Краще відкласти їх на завтра.
  • У цей день заборонені розважальні заходи і вживання алкоголю.
  • У батьківську суботу не можна відмовляти людям у допомозі.

Вам також може бути цікаво: