Церковне свято 31 березня / depositphotos.com

31 березня християни вшановують пам'ять архієпископа Кирила Єрусалимського. Чим прославився святий, про що просять у Кирила, прикмети дня, а також що сьогодні не можна робити - в матеріалі УНІАН. 

Церковне свято 31 березня - день пам'яті преподобного Кирила

Кирило народився в 315 році в Єрусалимі. Виховували хлопчика в християнських традиціях, коли він виріс, то став ченцем. У 350 році його поставили архієпископом церковної Єрусалимської кафедри, але довго на посаді йому пробути не вдалося: противники-єретики доклали максимум зусиль, щоб прибрати Кирила. За часів сильного голоду в Єрусалимі святитель Кирило весь свій спадок витратив, щоб нагодувати голодуючих. Але цього було мало - тоді архієпископ почав продавати церковне начиння, щоб купити пшеницю для людей. Єретики розпустили чутки, що нібито по місту гуляє жінка в рясі. Так Кирила позбавили сану і прогнали з міста, а після кинули в темницю.

Коли до влади прийшов імператор Юліан-Відступник, святителя випустили на свободу. Тоді ж Кирило виступив проти імператорського рішення відновити іудейський храм - він передбачив його крах. І дійсно, незабаром після сильного землетрусу Соломонів храм розвалився. Святителя Єрусалимського знову прогнали з міста. Пізніше Кирило знову повернувся в місто і знову був вигнаний. І лише через майже 30 років після рукоположення Кирило зайняв кафедру. У 381 році святитель взяв участь у II Вселенському Соборі. Помер святитель у 386 році.

Відео дня

Прикмети на 31 березня

Прикмети на 31 березня / pixabay.com

Прикмети цього дня пов'язані з погодою: 

  • з'явилися молоді сережки на ліщині - морозів більше не буде;
  • якщо в цей день не видно шпаків - до поганої погоди;
  • мошкара з'явилася - до хорошого врожаю ягід і грибів;
  • зацвіла мати-й-мачуха - на початку квітня буде тепло.

Народне свято 31 березня 2023 називається Кирилів день, Кирило Дери полоз.

Що можна робити 31 березня

У цей день починали готуватися до посівних робіт - заговорювали поля, щоб отримати хороший урожай. У святого Кирила просили зцілити недуги й зміцнити здоров'я. Цей час вважався хорошим, щоб почати лікування - хворі швидше йшли на поправку. Дівчатам 31 березня належало вмитися настоєм зі свіжого листя мати-й-мачухи - це допоможе зберегти молодість.

Що сьогодні не можна робити 

Сьогодні не можна давати в борг і позичати гроші. Не впускали в будинок незнайомців - вони можуть забрати здоров'я, радість і щастя, а також не ходили в гості самі - щоб не втратити удачу і любов. 31 березня намагалися не стригти волосся і нігті.

Вас також можуть зацікавити новини: