Яке церковне свято сьогодні, 8 квітня / pixabay.com

8 квітня за новим церковним календарем православні віряни згадують святого Іродіона та інших апостолів від 70-ти, обраних Ісусом. Розповідаємо про традиції дня, його прикмети і заборони та кого вшановують у церкві 8 квітня за старим стилем.

8 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

8 квітня за новим стилем (21 квітня за старим) - день пам'яті святих апостолів Іродіона, Агава, Асинкрита, Руфа, Флегонта, Єрма та інших, обраних Спасителем і посланих на проповідь.

Святий Іродіон жив у I столітті, був родичем апостола Павла й одним із 70-ти апостолів, яких Ісус Христос обрав для проповідування. Іродіон часто супроводжував у подорожах апостола Павла. Коли на Балканський півострів прийшло християнство, апостоли Петро і Павло поставили Іродіона єпископом міста Патари (нині - територія Туреччини).

Відео дня

Іродіон навернув до християнства багатьох іудеїв і греків-язичників. Але якось, незадоволені цим інші іудеї та язичники, напали на єпископа, побили його і вдарили ножем. На диво апостол залишився неушкодженим і продовжив свою мандрівку та проповідь разом із Петром. Коли апостола Петра розіп'яли, тоді ж стратили й Іродіона.

Святий Агав також постраждав за свою віру. У нього був дар пророцтва, і він напророкував голод за часів імператора Клавдія і страждання апостола Павла в Єрусалимі. Агав проповідував у різних країнах і багатьох навернув до християнства. Руф був єпископом у грецькому місті Фіви, Асінкріт - у Гірканії (територія Малої Азії), Флегонт - у Марафоні (Фракія), Єрм - у Далматії. Усі апостоли за служіння Христу перенесли великі страждання і померли мученицькою смертю.

Свято 8 квітня за старим стилем - Собор Архангела Гавриїла.

Про що говорять прикмети на 8 квітня

8 квітня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 8 квітня - свято Родіон Ледолом. Прозвали його так тому, що за старих часів у цей день зазвичай танув і тріскався лід.

За прикметами судять про погоду влітку і врожай:

  • ясний і світлий день сьогодні - літо буде спекотним і врожайним;
  • похмуро й туманно - до дощового сезону;
  • дощ цього дня - чекайте на гарний урожай зерна;
  • теплий вечір і тиха ніч - до спекотного сухого літа.

Згідно з прикметами, якщо сьогодні вмитися холодною водою, довше будеш молодим і красивим.

Що можна робити 8 квітня

Святому Іродіону та іншим апостолам моляться з проханнями допомогти ухвалити правильне рішення, знайти розраду і спокій, зміцнити віру і не впасти духом.

День вважається сприятливим для примирення. Також сьогодні потрібно допомогти тим, хто потребує і подати милостиню.

За народними звичаями з цього дня починали весняну оранку.

Що не можна робити 8 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити, - лаятися, сваритися, пліткувати, заздрити, ображати людей або тварин, відмовляти в допомозі.

Триває Великий піст 2024 - тим, хто поститься, забороняється гаряча їжа з олією, належить сухоїдіння.

Народні прикмети не радять цього дня робити прибирання, ходити на риболовлю чи полювання і будувати далекосяжні плани - все не заладиться.

8 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Марфа, Нифонт, Родіон, Сусанна.

Раніше ми публікували православний календар на квітень 2024 року зі святами за новим і за старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: