День Марії Єгипетської / картина Хусепе де Рібера

14 квітня відзначається день Марії Єгипетської. Це церковне свято присвячене грішниці, яка встала на праведний шлях і відмолила свої гріхи. Ця свята допомагає людям позбутися гріха і попросити щирого вибачення у Господа.

Марія Єгипетська - історія святої

Марія жила в VI столітті в єгипетському місті Олександрія. В юності вона була блудницею і розпусницею. Гріховний спосіб життя вона вела до 17 років. Заради пригод і нових відчуттів Марія поїхала в Єрусалим і з інтересу хотіла зайти до церкви, але невидима сила не впустила її. 

Марія зазнала жах і глибоке каяття. Вона попросила вибачення біля ікони Божої Матері і змогла увійти до церкви. У храмі вона старанно молилася. Вона почула голос, який наказав їй йти за Йордан. Марія послухалася його і оселилася в пустелі за Йорданом. 50 років вона провела там на самоті, пості, молитві і покаянні.

Відео дня
День Марії Єгипетської 14 квітня / фото depositphotos.com

День Марії Єгипетської: традиції і заборони

День Марії називали "Марія – порожні щі", оскільки до цієї дати закінчувалися припаси капусти на зиму. Цей день потрібно провести скромно і спокійно. Важливо утриматися від будь-яких гріхів, подружнього обов'язку, розваг. Не можна їсти їжу, яка порушує піст.

Молитва Святій Марії Єгипетській

Святої Марії моляться про прощення гріхів, позбавлення від шкідливих звичок і поганих помислів, про вибір правильного шляху в житті. Марія вважається покровителькою всіх, хто розкаявся, і допомагає легше пережити відмову від гріха.

"Про велика Христова угодниця, преподобна мати Марії! Почуй негідну молитву нас, грішних (імена), визволи нас, преподобна мати, від пристрастей, що воюють на душі наша, від усякої печалі і находяшія напасті, від внезапния смерті і від усякого зла, в годину ж розлучення душі від тіла віджени, свята угодниця, всяку лукаву думку і лукаві біси, яко да прийме душі наша з миром в місце світло Христос Господь Бог наш, яко від нього очищення гріхів, і тієї є порятунок душ наших, йому належить всяка слава, честь і поклоніння, з Отцем і Святим Духом, нині і повсякчас і на віки віків. Аміниь".

Вас також можуть зацікавити новини: