Церковне свято 14 квітня / depositphotos.com

У цей день відзначається День пам'яті преподобної Марії Єгипетської - святої, яка жила V-VI столітті і 17 років була у гріхах, поки Господь наш не звернув її до покаяння. День Марії Єгипетської - дата, завдяки якій багато віруючих можуть згадати про те, що Ісус прощає гріхи кожній людині і дає можливість спокутувати їх за життя постом, молитвою і праведним життям.

Також сьогодні відзначається народне свято 14 квітня - Мар'я Порожні щі.

Православне свято 14 квітня - день пам'яті Євфимія Суздальського

Святий Євфимій був родом з Нижнього Новгорода, з малих років цікавився церковним життям. Подорослішавши, він залишив усе мирське і пішов в монастир, терпів всі позбавлення і тяготи чернечного життя, катуючи себе веригами. 

Відео дня

Преподобний був хорошим другом Сергія Радонезького, заснував Свято-Преображенський монастир в Суздалі. Всі нужденні, жебраки і хворі люди приходили туди і отримували допомогу. Євфимій був суворий до себе і до своєї братії: забороняв розмови в храмі і під час трапези, став противником того, щоб ченці мали свою власність, проповідував повне підпорядкування настоятелю. Після смерті мощі святого були визнані нетлінними і чудотворними.

Прикмети 14 квітня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • грім глухий і короткий - чекати на ясну погоду;
  • блискавка на заході - до сильних злив;
  • дощ іде 14 квітня - до багатого врожаю грибів;
  • тварини поводяться неспокійно - погода погіршиться.

Що сьогодні не можна робити

У цю дату дівчата і жінки обов'язково повинні закривати за собою двері в будинок, інакше чоловік буде "гуляти". Народні повір'я свідчать, що не можна вбивати павуків, якщо це зробити, то з дому піде достаток. Вагітним заборонено їсти яйця - пологи будуть важкими, а дитина примхливою. Хліб не рекомендується різати ножем, інакше втратите близького друга.

Що можна робити 14 квітня

Назва свята "Марія Порожні щі" говорить про те, що до цього часу у слов'ян закінчувалася капуста, заготовлена з осені, тому перші страви варили не такими густими.

У цю дату активізується нечисть, тому краще повертатися додому, поки не стемніло, а краще взагалі не виходити на вулицю. Сни в ніч з 13 на 14 квітня віщі, вони можуть вказати на існуючі проблеми.

Вас також можуть зацікавити новини: