У цей день світ відзначає Міжнародний день сім'ї / УНІАН

Яке свято 15 травня 2020

У цей день світ відзначає Міжнародний день сім'ї, Міжнародний день відмовника від військової служби за переконаннями совісті, Міжнародний день клімату та Міжнародний день віртуального помічника.

Читайте такожТрійця 2020: коли відзначається та скільки будемо відпочивати (календар)В США святкують День пам'яті правоохоронців, День транспортного забезпечення оборони, День пиццерийной вечірки, День шоколадних чіпсів, День зникаючих видів тварин, День нейлонових панчіх, День солом'яному брилі, в Мексиці, Колумбії та Південної Кореї - День вчителя, у Парагваї - День матері, у Японії - Фестиваль мальви, або Аой-мацурі, в Грузії – Константинеоба, в Австрії - День відновлення незалежності, в Ірані - День перської мови, у Данії - Великий молитовний день, у Словенії - День збройних сил, в Литві - День установчого сейму, у Новій Зеландії - День боротьби з хуліганством.

Пам'ятні дати 15 травня, річниці та події

В 1252 році Папа Римський Інокентій IV оголосив буллу «Ad extirpanda», роздільну інквізиції катувати підозрюваних у єресі.

Відео дня

У 1536 році Анна Болейн - друга дружина короля Англії Генріха VIII Тюдора, уроджена маркіза Пембрук у власному праві, мати другий правлячої королеви Англії Єлизавети I і її брат лорд Джордж Рочфорд були звинувачені чоловіком Анни, королем Генріхом VIII, в любовному зв'язку. Обидва були страчені.

У 1618 році німецький астроном Іоганн Кеплер відкрив закони руху планет / Flickr/Brian Altmeyer

У 1618 році німецький астроном Іоганн Кеплер відкрив закони руху планет.

У 1770 році відбулося весілля 14-річної Марії Антуанетти і 15-річного майбутнього короля Франції Людовіка XVI.

Читайте такожВознесіння Господнє: коли відзначають і історія святаВ 1875 році стався землетрус в Колумбії. Воно тривало всього 45 секунд, але забрало життя 16 тисяч осіб. Одночасно з землетрусом сталося виверження вулкана, розташованого поруч з містом Кокуто.

У 1905 році було засновано місто Лас-Вегас в штаті Невада, США.

У 1921 році конгрес штату Нью-Йорк надав право місцевій владі вводити цензуру на танці і танцювальні костюми.

В 1928 році в мультфільмі «Plane Crazy» уперше з'явився мультиплікаційний герой Міккі Маус, але спочатку він ще не мав голосу і мало скидався на себе майбутнього.

У 1932 році декретом уряду СРСР за підписом Сталіна була оголошена «безбожна п'ятирічка», яка поставила мету: до 1 травня 1937 «ім'я бога має бути забуте на території країни».

В 1940 році в США у продажу з'явилися нейлонові панчохи.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 15 травня вшановує пам'ять Бориса і Гліба / фото УНІАН

Православна церква 15 травня вшановує пам'ять Бориса і Гліба – молодших синів Володимира – хрестителя Київської Русі. Борис і Гліб, об'єднані одним мученицьким подвигом, в очах народу злилися в єдиний образ і день став називатися Борисоглеб. 15 травня добре помиритися з тими, з ким у сварці, попросити про підвищення по службі, запросити на побачення.

Що сьогодні не можна робити

В цей день не можна нікому відмовляти, це може спрацювати вам на шкоду. Також не можна відмовляти прохання бідняків. Краще керуватися правилом - «мале віддаси, велика отримаєш».

Прикмети на 15 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- весь день тепло – урожай зернових буде хорошим;

- на заході сонце добре видно – влітку буде мало дощів;

- на черемухе розпустився колір і чути солов'я – слід готуватися до похолодання на 14 днів.

15 травня іменини

Іменини у Бориса, Афанасія, Гліба, Давида, Зої, Романа і Михайла.