День Миколи Чудотворця у травні / фото simya.com.ua

Сьогодні, 22 травня, православна церква вшановує пам’ять святителя Миколая Чудотворця – архієпископа Мир Лікійських, також відомого як Микола Угодник.

Читайте такожВознесіння Господнє 2020: коли святкуємо, історія та традиції

Загалом у році є два великих свята, присвячених святому Миколаю: взимку – 19 грудня і навесні – 22 травня. Весняне свято відзначається на згадку про перенесення у 1087 році мощів святителя Миколая з Мир Лікійських у Барі.

Відео дня

У народі сьогоднішнє свято ще називають Микола весняний, Микола літній, Микола теплий, Микола травневий або Миколин день.

Хто такий святитель Миколай

Святий Миколай народився у місті Патари Лікійської області, на південному узбережжі Малоазійського півострова, був єдиним сином благочестивих батьків. Після народження сина батько й матір дали обітницю присвятити його Богові.

З перших же днів святитель Микола почав суворе подвижницьке життя, якого дотримувався до гробу. Батьки звернули особливу увагу на його виховання і постаралися насамперед вселити синові істини християнства й направити його на праведне життя.

Прийнявши сан священика, святитель Миколай став проводити ще більш суворе подвижницьке життя. Одного разу, прямуючи на кораблі до Палестини, силою молитви приборкав бурю, яка мала ось-ось початися. Тут же на кораблі він здійснив велике чудо, воскресивши юнака матроса, який упав з щогли на палубу і розбився на смерть.

День святого Миколая в травні - традиції та прикмети / фото izum.church.ua

Святитель Микола всюди доклав турботи до лікування недуг місцевих жителів: когось він зцілив від невиліковних хвороб, з інших вигнав злих духів, які тих мучили, а ще когось – розрадив у скорботі. Не раз рятував святитель тих, хто потопав у морі, виводив із полону та ув’язнення в темницях.

Досягнувши глибокої старості, святитель Миколай мирно відійшов до Господа. Сталося це приблизно в 345-351 році. Його мощі зберігалися в кафедральній церкві міста Міри і виділяли цілюще миро, від якого багато хворих отримували зцілення. У 1087 році мощі святителя були перенесені до італійського міста Бар, де почивають і понині.

Прикмети та повір’я на Миколая

  • Дощ на Миколу весняного – до багатого врожаю.
  • Якщо на Миколу жаби заквакала, то овес буде хороший.
  • До святого Миколая не стрижи овечок, не сій гречки, не купайся в водоймах.
  • Дощ 22 травня свідчить про те, що протягом усього року буде щастя.
  • Якщо людина хоче зберегти своє здоров’я, то на Миколу необхідно вмитися росою, адже є повір'я, що саме в цей день у неї є особлива цілюща сила.
  • Якщо на подвір’ї в цей день розпускалася вільха, то мешканцям цього двору буде супроводжувати фінансове благополуччя.

Традиції та заборони дня Миколая Чудотворця

22 травня слід сходити до церкви й помолитися святому Миколаю. Можна попросити святого про благополуччя або здоров’я. Цього дня прийнято зайнятися генеральним прибиранням, не забороняється також інша робота.

Читайте такожВихідні та свята у червні: коли та скільки відпочиватимуть українці

У свято Миколая Угодника не можна відмовляти в допомозі нужденним, інакше, вважали наші предки, на 7 років у будинку оселиться бідність. Також вважалось, що на святого Миколая не можна стригтися і навіть брати в руки ножиці.

Оскільки Микола Угодник шанувався як покровитель родючості, до його свята були приурочені так звані "ходіння в жито" – ритуальні обходи полів та огляд посівів. Селяни вважали, що напередодні сам Миколай Чудотворець обходить поля і допомагає житу рости.

Небажано цього дня ні в чому відмовляти дітям. Микола Угодник є їхнім покровителем, тому всім дітлахам потрібно зробити хоча б якісь невеличкі подарунки.

Недоречно у це свято віддаватися буйному розгулу. Неприйнятні танці до упаду, сильне алкогольне сп’яніння та гучні співи. Також не вітається з’ясування особистих стосунків і тим паче сварки, скандали та бійки. Лаятися 22 травня, значить, накликати на себе невдачі.