Хлібний Спас 2023 - традиції та заборони / фото ua.depositphotos.com

29 серпня в Україні відзначається Горіховий або Хлібний Спас - останній із трьох Спасів. Назви свята пов'язані з серпневими клопотами наших предків, коли на полях збирали зерно, а в садах - горіхи. Зібрану в цю дату пшеницю перемелювали на муку і пекли свіжий хліб, який освячували в церкві. Ми докладніше розповіли про те, як відзначити Горіховий Спас та що не можна робити у цю дату.

Відео дня

Чому називається Горіховий Спас-історія

У це народне свято церква відзначає православне свято перенесення Нерукотворного образу Спасителя в Константинополь з Едеси.

Відповідно до Святого Письма, одного разу Ісус після вмивання витерся рушником, на якому відбилося його божественне обличчя. З полотна художники почали змальовувати ікони Спаса Нерукотвороно, а сама тканина вважалася зцілюючою та чудотворною. Вважається, що вона вилікувала хворобу правителя міста Едеси, а потім зберігалася у місцевому храмі.

У 944 році Едессу взяли в облогу візантійські воїни, і жителі міста попросили зняти блокаду в обмін на святиню. Так Нерукотворний Спас було передано візантійцям, які привезли його до Константинополя. Саме цій події і присвячене свято. Надалі Спас було вкрадено та втрачено.

Горіховий Спас і Хлібний Спас - народні назви свята, які з'явилися через те, що в цю пору дозрівали горіхи і зерно, які слов'яни активно збирали. Також свято називають Полотняним Спасом тому що в цей день люди шанували полотна і продавали тканину на ярмарку, а піти з ринку з порожніми руками вважалося поганою прикметою.

Що потрібно освятити в церкві на Горіховий Спас

Горіховий Спас відзначають з меншим розмахом, ніж Яблучний і Медовий, але все ж не варто ігнорувати це торжество. За традицією 29 серпня православні відвідують богослужіння і освячують горіхи, зерно і готовий хліб. Також в храм можна принести яблука та мед, якщо не встигли освятити їх у минулі Спаси.

Освячені продукти несуть додому, де пригощають усіх рідних. Також на свято запрошують в гості друзів і кумів, яких годують стравами з освячених горіхів і зерен.

Що можна робити на Горіховий Спас - традиції наших предків

Власники своїх ділянок до 29 серпня закінчують збір жита і пшениці, і починають сіяти озимі культури. Господині на Спас за старих часів ткали полотна, вишивали рушники і шили одяг, а також виставляли тканину на продаж. Також на Третій Спас за традицією освячували всі колодязі та джерела питної води. Після важкого дня всією сім'єю сідали за вечерю і ходили в баню.

Горіховий Спас 2023 - прикмети

У цей день є багато погодних прикмет: 

  • якщо журавлі полетіли на південь - Покров (14 жовтня) буде морозним;
  • почався дощ з грозою - осінь буде теплою;
  • якщо багато горіхів в цьому році, то буде багато хліба в майбутньому році;
  • при зборі горіхів попався плід з черв'яком - чекати біди.

Також 29 серпня ворожать про майбутнє за смаком першого з'їденого горіха: стиглий горіх - чекай великої любові і добрих звісток, незрілий - скоро з'являться важливі новини, гнилий - до великої біди, а гіркий - до проблем.

Що не можна робити в Горіховий Спас - заборони

Хлібний Спас завершує цикл літніх Спасів, тому так само, як і попередні два, має свої заборони. Згідно з правилами, 29 серпня заборонено:

  • сваритися і лихословити;
  • ходити в ліс;
  • лінуватися і байдикувати;
  • відмовляти в допомозі нужденним.

Через те, що за старих часів наші предки повністю присвячували цей день підготовці до зими, ви теж можете наслідувати їхній приклад і перевірити, чи все у вас готове до настання холодної пори року.

Вас також можуть зацікавити новини: