Яке сьогодні свято 14 лютого / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, Wikipedia

Православна церква України 14 лютого за новим стилем вшановує пам'ять благовірного Михайла Чернігівського і рівноапостольного Кирила, який разом з братом Мефодієм переклав Євангеліє старослов'янською мовою. За старим стилем сьогодні шанували мученика Трифона, який вважається захисником від шкідників і гризунів.

У католицьких країнах сьогодні відзначають День святого Валентина 2024. Це свято також набуває популярності в Україні. Відзначають його в основному закохані парочки - роблять один одному подарунки, влаштовують побачення, згадують минулі дні.

В українців весь лютий в давні часи був присвячений вінчанням і весіллям. Молоді люди намагалися одружитися до весни, поки не почалися городні клопоти і пости. Свято 14 лютого - вдалий день для весілля.

Відео дня

Наші предки в це народне свято займалися роботою на городі - затримували сніг, пололи грядки з озимими культурами, висаджували зелень на підвіконні. У цей день рекомендується купити і проростити насіння для майбутніх посівів. Тоді багатий урожай гарантуваний.

За старих часів в цей день вітали повитух. Молоді матері ходили в гості до акушерок і приносили гостинці, фрукти, пирогами, варениками, пивом. Повитухи користувалися великою повагою в Київській Русі. Самим же жінкам і особливо матерям для міцного здоров'я потрібно з'їсти частування від рідних.

Чоловіки в народне свято 14 лютого варили домашнє пиво, займалися ремонтом і очищенням сільськогосподарських знарядь, рубали дрова. У льохах і коморах вживали заходів захисту гризунів, обкурюючи приміщення ароматними травами.

14 лютого - знак Зодіаку

Народжена 14 лютого людина за знаком Зодіаку - Водолій. Іменинники цього дня мають гострий розум, творчу уяву і лідерські якості. Вони начитані і освічені, з ними приємно спілкуватися. Не бояться відрізнятися від натовпу. Завдяки великій цілеспрямованості домагаються великих успіхів в улюбленій справі.

14 лютого свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 14 лютого

У свято сьогодні не можна ображати тварин, кричати на них, виганяти на вулицю котів і собак.

Не відмовляйтеся від подарунків і частувань в цей день.

Якщо запросили додому гостей, то обов'язково пригостіть їх або дайте їжу з собою.

Не варто пити алкоголь, особливо "за компанію" з кимось, інакше підвищується ризик розвитку алкоголізму.

Прикмети погоди 14 лютого

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Синички весь день щебечуть - до поліпшення погоди.
  • Дощовий або сніговий день віщує мокру весну.
  • Про ранню весну свідчить танення снігу і розмерзання землі.
  • Білки спускаються на землю - до потепління.
  • Яка погода сьогодні - таким буде червень.
  • Якщо на дахах видно довгі бурульки, то влітку буде хороший урожай зерна.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: