День святого Валентина 2024 / pixabay.com

День святого Валентина відомий у всьому світі як найромантичніше свято у році. Особливо популярне воно за кордоном, але й серед українців у нього чимало шанувальників. Розповідаємо, хто і коли придумав свято, чому прийнято дарувати "валентинки" і хто такий святий Валентин.

День святого Валентина - історія свята

Історія Дня всіх закоханих покрита таємницею, як і саме кохання. Ніхто точно не знає, яка з версій його виникнення є правдивою, і чи справді існував святий на ім'я Валентин.

Романтична легенда свідчить, що польовий лікар та священик на ім'я Валентин Римський служив у імператора Клавдія II Готського. Імператор забороняв майбутнім легіонерам одружуватися, вважаючи, що кохання завадить воїнам битися на полі бою. Однак святий Валентин шкодував закоханих і потай від імператора заручав їх із нареченими, за що був засуджений до страти. Поки Валентин сидів у в'язниці в очікуванні вироку, він закохався у дочку тюремника Юлію. Святий написав їй любовний лист із підписом "Твій Валентин", але дівчина прочитала "валентинку" лише після смерті чоловіка.

Відео дня

Історична ж версія вважає запровадження Дня святого Валентина спробою католицької церкви замінити популярне в народі давньоримське свято родючості Луперкалії, яке відзначалося в середині лютого.

Також є версія про те, як з'явилися "валентинки". Вважається, що першою такою любовною листівкою була записка, яку герцог Карл Орлеанський відправив своїй дружині з ув'язнення в лондонському Тауері. Це було 1415 року.

Коли День святого Валентина - звідки взялася дата 14 лютого 

Валентина Римського стратили 14 лютого 269 року, саме тому 14 лютого - День святого Валентина. За кордоном це свято вже давно втратило релігійний сенс і почало відзначатись як світське торжество. В Україні День усіх закоханих почали відзначати в 90-х роках минулого століття, і він дуже популярний серед молоді.

Традиції та прикмети на 14 лютого

Традиції та прикмети на День святого Валентина 2024 / колаж УНІАН, фото УНІАН, pixabay.com

Головний звичай у День закоханих - любовні зізнання. Хтось розкриває свої почуття вперше, а хтось обирає цю дату для пропозиції руки та серця. Також День святого Валентина - затребувана дата для весілля. Закохані та близькі до цієї урочистості вітають один одного та роблять презенти. Подарунки на День святого Валентина можуть бути різними, але листівка-"валентинка" вважається обов'язковою.

Існують і особливі прикмети на 14 лютого:

  • якщо незаміжня дівчина цього дня помітить двох синичок - вийде заміж за добру й веселу людину, побачить парочку круків - чоловік буде суворим і старшим, а якщо попадуться на очі дві сороки - суджений буде балакучим і злегка легковажним;
  • хто цього дня закохається - ніколи не розлюбить;
  • якщо цього дня хлопець подарує квітку дівчині - вона полюбить хлопця;
  • підбіг собака на вулиці - не думай проганяти, скоро зустрінеш свою половинку;
  • якщо 14 лютого загадати любовне бажання - воно обов'язково збудеться.

І, звичайно, головна прикмета дня: якщо закохані дадуть обопільну клятву вірності, то ніщо не зможе зруйнувати цей союз. Тому в День святого Валентина 14 лютого часто одружуються і виходять заміж.

Раніше ми розповідали, як правильно казати "кохаю" чи "люблю" - коли яке слово треба вживати.

Вас також можуть зацікавити новини: