Яке сьогодні свято 17 липня / фото ua.depositphotos.com

17 липня церква вшановує пам'ять матері Симеона Дивногорця преподобної Марфи, а також християнського богослова Андрія Критського. У народному календарі свято 17 липня отримало назву Андрій Налива, оскільки до цього дня колоски на полі наливаються.

Селяни цього дня з нетерпінням чекали дощу. У давні часи до середини липня зазвичай весь час було сухо, і тільки з жня Андрія починалися перші опади. Якщо в цю дату дійсно пішов дощ, то це вважалося щасливою прикметою на великий урожай.

У народне свято 17 липня наші предки збирали овес і чистили вівсяне поле. Цілий день проходив у праці. Також працювали на городі - розкидали гній по грядці, підгортали картоплю, підв'язували помідори.

Відео дня

Наприкінці важкого робочого дня наші предки варили обрядову вівсяну кашу з зерна нового врожаю. У кашу додавали масло - щоб корови добре доїлися, мед - щоб було багато бджіл на пасіці, і зерна маку - щоб в сім'ї ніхто не хворів.

Також в цю дату варили вівсяний кисіль зі свіжої вівсяної муки. Страва вважался вкрай корисною для шлунка, печінки і підшлункової залози. Існував жартівливий обряд для швидкого заміжжя - для цього дівчині потрібно було облизати миску після поїдання киселю.

У це народне свято також доглядали за конями - чистили копита, міняли підкови, підстригали гриву. У поїлку коня додавали святу або колодязну воду, а в корм підмішували польові квіти. Також тваринам в цей день для міцного здоров'я дають варене вівсяну лушпиння.

Свято 17 липня здавна вважається вдалим для любовної магії і ритуалів на приворот. Хоча важливо зауважити, що церква їх не схвалює.

Народжені 17 липня люди владні і впевнені в собі. У них вдома все має бути так, як вони вирішать. Однаково вимогливі до себе та інших. Для них дуже важлива творча і професійна самореалізація. У фінансовому плані доволі скупі, витрачають гроші неохоче. Такі люди показують свою любов не словами і дорогими подарунками, а вчинками.

Що не можна робити 17 липня

День вважається невдалим для починань, тому не рекомендується починати нові справи, влаштовуватися на нову роботу, переїжджати, затівати ремонт або будівництво.

У цей день не можна ображати тварин, кричати на них і тим більше бити. Також в цей день не слід різати худобу і птицю на м'ясо.

Не беріть і не давайте гроші в борг, щоб не було фінансових проблем.

Не варто купувати одяг і взуття сьогодні - речі довго не прослужать.

Прикмети погоди 17 липня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • У лісі вродило багато диких ягід - до суворої зими.
  • Якщо погода хмарна, то буде жарко.
  • На деревах почали з'являтися перші жовті листки - до ранньої осені.
  • Грім в Андріїв день віщує хороший урожай цього літа.
  • Якщо в лісі сильно пахне грибами, то скоро піде дощ.
  • Павук сидить посеред павутини - до сухої і сонячної погоди.
  • Якщо вранці на траві і листі багато роси, значить дощу найближчими днями не буде.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: