Яке сьогодні свято 2 липня / фото УНІАН

Православна церква відзначає свято 2 липня на честь грецького мученика Зосима, якого стратили за відданість християнству.

Народне свято 2 липня відомий як День пасічника. Це один з найвдаліших в році днів для власників пасіки. Вважається, що з 2 липня бджоли починають заливати мед в стільники. Святому Зосиму в цей день моляться про гарний урожай меду.

Бджіл в цей день пасічники не рахували, оскільки побоювалися, що в такому випадку комахи переведуться. Також поганою прикметою вважалося, якщо сусіди знають, скільки у пасічника бджіл. На пасіці крім заселених вуликів ставили порожні, щоб заплутати сусідів.

Відео дня

Сам мед вважається цілющим в цю дату. Для міцного здоров'я в це народне свято обов'язково варто з'їсти ложку меду вранці натщесерце. Також в свято можна обприскати квітучі дерева і кущі водою з медом, щоб привабити до них бджіл-запилювачів.

Зосима-бджільник - вдалий день для ворожіння і різних ритуалів. Дівчата в цей день ворожили на суджених. Для ворожінь використовували обручки заміжніх подруг.

Народжені 2 липня люди дуже раціональні і прагматичні. Вони частіше схильні до точних наук, ніж до творчості. Як батьки вони дуже суворі. Попри сильний характер самі вони дуже болісно сприймають образи і підколки оточуючих.

Що не можна робити 2 липня

У цей день суворо заборонено вбивати бджіл і шкодити вулику, а також обривати квітучі рослини, які запилюються комахами.

У цей день не можна хвалитися своїми досягненнями, інакше наврочите собі. Пасічникам не можна розповідати, як багато меду вони зібрали. Рибалкам не можна хвалитися уловом риби.

Не давайте в борг гроші сьогодні, інакше вам їх навряд повернуть.

Не можна 2 липня продавати мед - це принесе фінансові збитки.

Прикмети погоди 2 липня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Бджоли стали агресивнішими і часто жалять - до посухи, ховаються у вулику - до дощів, літають далеко від пасіки - до сухої погоди.
  • Якщо в першу половину дня було хмарно, а після обіду хмари зникли, то найближчі дні будуть ясними.
  • Веселка ввечері з'явилася - до поліпшення погоди.
  • Південний вітер дме - до хорошого врожаю, північний - до прохолодного і дощового липня, західний - до посушливого і жаркого літа.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: