Яке сьогодні свято 28 травня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 28 травня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Микити Халкідонського і єпископа Євтихія Мелетинського. За старим стилем у свято сьогодні згадують ченця і пустельника Пахомія Великого.

Народне свято 28 травня наші предки присвячували домашній птиці. У цю дату купували гусенят, каченят і курчат, а дорослих тварин відправляли пастися і купатися у водоймах. З птахами поводилися ласкаво і додавали їм ласощі в корм.

Орім домашніх птахів шанують також диких перелітних. Для них у саду залишали годівниці та шпаківні, щоб пернаті там заселилися і полювали на шкідників. Дуже щасливою прикметою вважається почути сьогодні спів зозулі або ластівки. А якщо птахи звили гніздо біля хати, то її мешканці матимуть сімейне щастя та достаток.

Відео дня

Селяни цього дня сіяли пшеницю і жито, пізні овочі. Посіви здійснювали з самого раннього ранку і мовчки. Для залучення бджіл-запилювачів посіви збризкували медовою водою.

У свято 28 травня починало припікати сонце. Часто погода цього дня вже не відрізнялася від літньої. Люди намагалися не виходити на вулицю вдень, щоб не отримати сонячний удар. Згідно з прикметами, якщо 28 травня захворіти, то одужання буде довгим.

28 травня - знак Зодіаку

Народжена 28 травня людина за знаком Зодіаку - Близнюки. Іменинники цього дня за характером рішучі, амбітні, невгамовні. Вони не можуть довго сидіти на місці і не люблять рутину. Схильні до емоційних вчинків і часто говорять необдумані слова. Такі люди в несподіваній ситуації можуть швидко зібратися і придумати рішення.

28 травня свято Україна/ фото УНІАН

Що не можна робити 28 травня

Не можна цього дня погано ставитися до домашніх птахів, ображати їх, ганяти, різати на м'ясо.

Не варто цього дня батькам ображати і ображати дітей, залякувати їх, не помічати їхніх досягнень, інакше стосунки з дитиною серйозно зіпсуються.

Пускати в будинок незнайомців сьогодні - погана прикмета.

Не можна витиратися чужим рушником сьогодні, користуватися чужими парфумами і косметикою, приміряти не своє взуття та одяг.

Нікому не розповідайте про свої плани, інакше вони не здійсняться. А також не варто цього дня говорити про свої досягнення і заробіток, щоб заздрісники не наврочили.

Прикмети погоди 28 травня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Якщо день теплий і безвітряний, то цього року буде гарний урожай.
  • Калина зацвіла - пора сіяти зернові культури.
  • Пішов дощ - залишок травня буде дощовим і похмурим. Але якщо після дощу з'явилася веселка, то наступні дні будуть сонячними.
  • Гуси голосно кричать і неспокійно поводяться - до зливи або грози.
  • Ранкова роса обіцяє багатий урожай зерна.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: