Яке сьогодні свято 28 вересня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 28 вересня за новим календарем вшановує пам'ять преподобного Харитона Сповідника, мучеників Олександра і Алфея, князя В'ячеслава Чеського , а також відзначає свято Собор преподобних отців Києво-Печерських.

Наші предки в Харитонів день намагалися не виходити з дому і ні з ким не сваритися. День вважався вдалим для наведення псування і хвороб, а тому - небезпечним. У це народне свято, за звичаями, не варто нічого піднімати з землі і спілкуватися з людьми, з якими ви в поганих відносинах. Також не варто від малознайомих і від ворогів приймати подарунки - на них може бути псування.

До ворожок зверталися не тільки зі злими намірами, а й з різними проханнями. Хворі люди просили у них зцілення, а алкоголіки зверталися за позбавленням від залежності. Молодята несли ворожці пиріг, щоб вона благословила шлюб і організувала щасливе сімейне життя.

Відео дня

В цілому дата 28 вересня вважається вдалою для любовних справ. У давні часи протягом усього вересня молодь влаштовувала вечірні посиденьки, на яких дівчата займалися рукоділлям і пліткували, а юнаки підбирали собі наречену. Такі посиденьки тривали до півночі, після чого кожен хлопець проводжав вподобану дівчину до будинку.

За старим стилем в цей день шанували великомученика Микиту Готського. Святого Микиту вважають покровителем домашньої птиці і захисником від дитячих хвороб. У цей день у наших предків було прийнято різати домашніх гусей на м'ясо і жир. Також в це народне свято викопували коренеплоди - моркву, ріпу, редьку, картоплю. З коріння готували печеню в печі.

У свято 28 вересня по селах часто влаштовувалися осінні ярмарки. На них селяни продавали зібраний за літо урожай, м'ясо, шкури і пух домашніх тварин, одяг з овчини, дрова, вози.

28 вересня - знак Зодіаку

Народжена 28 вересня людина за знаком Зодіаку - Терези. Іменинники цього дня за характером дуже веселі і жартівливі. До проблем ставляться з оптимізмом. Не люблять скандали. Безстрашні. Дуже швидко приймають рішення, здатні на імпульсивні вчинки. В молодості роблять багато помилок, які потім виправляють.

Що не можна робити 28 вересня

Не можна вимітати сміття з хати на вулицю в цей день, інакше по викинутому сміттю можуть наслати пристріт.

Поганою прикметою вважається їсти ягоди в цей день. 

Не можна сперечатися, скандалити з рідними в цей день, згадувати старі образи і псувати відносини.

У цей день не варто легковажно ставитися до грошей: робити дорогі і непотрібні покупки, купувати не якісні речі, брати і давати в борг.

Не можна в цей день хвалитися своїми досягненнями, грошима, красою. У цей день доля винагородить скромників.

Прикмети погоди 28 вересня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Багато мурашників в лісі - до холодної погоди. 
  • Якщо на вулиці на павутині не сидять павуки, то скоро погода зіпсується.
  • Гроза в цей день віщує теплу осінь.
  • Дощ пройшов - до теплої і сирої весни.
  • Якщо в свято 28 вересня різко похолодало, то жовтень буде прохолодним.
  • Кури почали линяти - до потепління.
  • Домашня худоба не хоче виходити з хліва і пастися - до погіршення погоди.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: