Яке сьогодні свято 29 лютого / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 29 лютого за новим стилем вшановує ченця і богослова преподобного Касіяна Римлянина. Свято 29 лютого буває лише раз на 4 роки, в тому числі і в високосний рік 2024. У не високосні роки Касіянів день переноситься на 28 лютого.

Високосні роки здавна мають погану славу, а народне свято 29 лютого вважалося нещасливим і небезпечним. Без необхідності люди намагалися не виходити з дому до заходу сонця. Також на вулицю не випускали домашню худобу, щоб тварини не захворіли. А якщо в хліві були телята або ягнята, то до них 29 лютого нікого не пускали.

Покровителя цього дня преподобного Касіяна українці представляли суворою і злопам'ятною людиною. Побоювалися, що якщо в цей день зробити злий або негідний вчинок, то пізніше святий Касіян помститься і нашле біду.

Відео дня

Сьогодні останній день зими. Українці в це народне свято посилено готувалися до весни - лагодили садовий інвентар, купували і пророщували насіння, висаджували розсаду овочів і квітів. Готувалися зустрічати Новий рік, який у Київській Русі відзначався 1 березня.

Свято сьогодні вважається невдалим для важливих справ, великих покупок і будь-яких починань. Це нещаслива дата для весілля.

29 лютого - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Риби. Народжені 29 лютого в народі вважаються нещасливими. За прикметами, у них буде непросте життя і слабке здоров'я. Втім, це звичайні забобони, не підтверджені статистикою. У не високосні роки такі люди відзначають день народження 28 Лютого або 1 березня.

29 лютого свято Україна / фото pixabay.com

Що не можна робити 29 лютого

Без великої необхідності в цей день не варто виходити з дому.

Не можна нікому мстити, пакостити, заздрити, розпускати чутки і плітки. За негідні вчинки в цей день людина буде покарана.

Не варто впускати в будинок незнайомців.

Не плануйте важливих справ і довгострокових проектів на сьогоднішній день. Не найкраща дата для переїзду та працевлаштування.

Прикмети погоди 29 лютого

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Туман або сніг в цей день віщують хороший урожай.
  • Якщо протягом тижня до 29 лютого не було морозів, то більше заморозків не буде.
  • Який останній день зими - таким березень буде.
  • Сильний вітер віщує відлигу.
  • Якщо день сонячний, то весна буде ранньою.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: