2024 високосний рік чи ні / фото ua.depositphotos.com

Високосним називають особливий рік, у якому не 365, а 366 днів. Один додатковий день вводять наприкінці лютого. Таке явище трапляється лише раз на 4 роки і потрібне для компенсації неточності календаря. У народі високосні роки вважаються нещасливими і пов'язані з багатьма забобонами. Ми розібралися, чи буде наступний 2024 високосним, і що це означає для людей.

Відео дня

2024 рік високосний чи ні

Високосним вважають кожен четвертий рік після попереднього високосного, або кожен другий парний рік. Число високосного року завжди ділиться на 4 без залишку.

Оскільки 2024 ділиться на 4: 2024 рік - високосний. У лютому 2024 року буде 29 днів. Наступними високосними роками будуть 2028, 2032, 2036, 2040, 2044, 2052, 2056.

Що таке високосний рік і чому він настає

Високосний рік було запроваджено за правління Юлія Цезаря, щоб виправити неточність календаря. Справа в тому, що для повного обороту навколо Сонця Землі потрібно приблизно 365 днів та 6 годин. Але в календарі рівно 365 днів, і за 4 роки накопичується ціла доба різниці між календарним та астрономічним роком. Тому раз на 4 роки до лютого додають один зайвий день, чим компенсують різницю.

Коли відзначають день народження народжені 29 лютого

Народитися 29 лютого - велика рідкість, такі люди вважаються щасливчиками. У 2024 році вони зможуть відзначити день народження правильно, але коли вони святкують у невисокосні роки?

Більшість іменинників 29 лютого відзначають день народження 28 лютого або 1 березня, залежно від сімейних традицій. Деякі люди розраховують свій невисокосний день народження наступним чином: якщо вони народилися 29 лютого до 12:00, то в не високосні роки відзначають 28 лютого. А якщо час їхнє народження випало на другу половину дня, то відзначають 1 березня.

Весілля у високосний рік / фото ua.depositphotos.com

Весілля у високосний рік 2024

Найвідоміший забобон про високосні роки говорить, що в такий рік не можна грати весілля. Забобонні люди вважають: такий шлюб не буде міцним і швидко розпадеться, тож краще відкласти церемонію на рік.

Проте статистика світових РАГСів цей забобон спростовує. Люди, які одружилися у високосний рік, розлучаються не рідше і не частіше за будь-які інші пари. Тому не варто боятися весілля у 2024 році. Адже українцям зараз як ніколи важливо об'єднуватись та створювати сім'ї.

Що не можна робити у високосний рік

Про роки з 366 днями існує багато забобонів. Вважається, що у високосний рік 2024 не можна: 

  • купувати і продавати житло;
  • переїжджати;
  • змінювати роботу;
  • починати бізнес;
  • продавати дороге майно і коштовності;
  • затівати будівництво та ремонт (крім термінового);
  • планувати будь-які довгострокові справи.

Загалом, за народними забобонами високосні роки невдалі для будь-яких починань. Втім, така думка не підкріплена наукою і статистикою. І ваше щастя залежить лише від вас самих, а не від цифри в календарі.

Раніше ми розповідали, коли настане 2024 рік за китайським гороскопом, і хто буде його твариною-покровителем.

Вас також можуть зацікавити новини: