Яке сьогодні свято 29 січня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква 29 січня за новим стилем вшановує пам'ять священномученика Ігнатія Богоносця та Києво-Печерського затворника святого Лаврентія. За старим стилем 29 січня церква вшановувала апостола Петра, найближчого учня Ісуса Христа.

У народне свято 29 січня люди спостерігали за місяцем. По фазі супутника визначали, якою буде погода в найближчі дні. Якщо день випадав на повний місяць, то чекали зміни погоди, а якщо на молодик, то погода надовго залишиться незмінною.

У народі свято 29 січня вважалося несприятливим днем, коли активізуються відьми і всіляка нечисть. Для захисту житла від злих сил по будинку розкладали гілки Будяка. Одну з гілок обов'язково клали біля ліжка дитини, щоб у малюка теж був захист. Ще один метод захисту від нечисті - скропити кути святою водою.

Відео дня

Жінки в цей день займалися прибиранням і випікали в печі хліб круглої форми - символ Сонця. Кожному члену сім'ї роздавали по шматочку, а залишки крихт віддавали в корм домашній худобі. Вірили, що таким чином можна прискорити настання весни.

За старим стилем 29 січня відзначався Петрів день. У це народне свято в українців було прийнято оглядати Комори, погреби та зерносховища. Селяни підраховували, скільки припасів зерна, консервації та корму для тварин вже було використано, а скільки ще залишилося до кінця холодів. Очікувалося, що до цього дня ще залишиться половина припасів, тому дата отримала назву Петро-напівкорм. Якщо ж продуктів залишалося менше половини, то селяни починали економити.

Апостол Петро за життя до знайомства з Ісусом був рибалкою, тому 29 січня вважається дуже вдалою датою для зимової рибної ловлі. Також ця дата щаслива для весілля і вінчання.

29 січня - знак Зодіаку

Народжена 29 січня людина за знаком Зодіаку - Близнюки. Іменинники цього дня за характером вольові і цілеспрямовані. На шляху до своєї мети готові подолати будь-які труднощі. Дуже терплячі і мають велику силу волі, завдяки чому златні витримати будь-які труднощі. Запасливі, вміють поводитися з фінансами. Народжені 29 січня люди мають непросте і повне перешкод життя.

29 січня свято Україна / фото 5598375, Pixabay

Що не можна робити 29 січня

Не можна в цей день лаятися матом, інакше залучите в будинок відьом і чортів.

Не можна 29 січня пити алкоголь, особливо "за компанію" - підвищується ризик стати алкоголіком. 

Дружині не можна лаятися з чоловіком, згадувати старі образи, принижувати і ображати, особливо при сторонніх. Якщо посваритися з чоловіком, то відносини налагодяться нескоро.

Нічого не піднімайте з землі - на речах може бути псування.

Небажано хворіти в цей день. Така хвороба затягнеться надовго і буде важкою. Тому не варто занадто легко одягатися і нехтувати шапкою.

Прикмети погоди 29 січня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Вітряна погода віщує дощовий рік.
  • Якщо 29 січня різко похолодало, то серпень буде дуже спекотним.
  • Півні співають раніше, ніж зазвичай - до потепління.
  • Дерева густо вкриті снігом - до ранньої весни.
  • Заметіль в цей день віщує спекотне літо.
  • Місяць червонуватого кольору - до потужних і холодних вітрів.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: