Яке сьогодні свято 30 листопада / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 30 листопада за новим стилем вшановує пам'ять одного з дванадцяти апостолів і учня Ісуса Христа Андрія Первозванного. Існує легенда, за якою апостол за життя відвідав місце, де в майбутньому побудують Київ, і сказав, що на цьому місці споруджено велике місто. У місці, де стояв апостол, побудували Андріївську церкву. 

Це народне свято називали Андрій Зимовий. Апостола Андрія вважали покровителем чоловіків і чоловічого здоров'я, щасливого сімейного життя, моряків.

Також українці Андріїв день називали Калита. Найпишніше святкували Калиту на Поліссі. Молодь у свято 30 листопада проводила Калитянські вечорниці. Дівчата в цей день пекли обрядові коржики у формі колеса і підвішували на стелі, а хлопці намагалися відкусити шматок без рук. Хлопчиків в цей день присвячували в юнаки, після чого вони могли свататися і приймалися в чоловічу компанію.

Відео дня

Широко поширені в народне свято 30 листопада були Андріївські ворожіння. Дівчата збиралися разом з подругами і ворожили на суджених і на весілля. Деякі люди вірили, що в ніч з 29 на 30 листопада дівчині може приснитися суджений.

У день Андрія Первозванного наші предки підходили до колодязів і слухали воду в них. Якщо вода в колодязі спокійна і не шумить, то очікували теплу і малосніжну зиму. А якщо чути було гул і шум, то зима буде суворою.

У Карпатах і Прикарпатті Андріїв день вважався небезпечною датою, коли по землі розгулює нечиста сила і шкодить домашній худобі. Корів, овець і коней в цей день випасатися не випускали і без нагляду надовго не залишали.

За старим стилем 30 листопада церква вшановувала Григорія Чудотворця - святителя, богослова і єпископа Неокесарійського. Діти в цей день каталися на санях.

30 листопада - знак Зодіаку

Народжений 30 листопада людина за знаком Зодіаку - Стрілець. Іменинники цього дня за характером дуже талановиті і працьовиті. Вони готові перевернути гори для досягнення своїх цілей. Це добрі і емпатичні, але при цьому гордовиті люди. Вони часто не сприймають серйозно рідних і близьких. Здатні до тривалої концентрації.

30 листопада свято Україна / фото УНІАН

Що не можна робити 30 листопада

У цей день не варто прислухатися до розмов, пліток і новин - швидше за все, це просто вигадки. 

З Андрійового дня до Водохрещі триває заборона на всі види ткацьких робіт.

Не можна викидати залишки їжі і хліба у відро для сміття - краще віддайте їх тваринам.

Заборонено в цей день пити спиртні напої.

Прикмети погоди 30 листопада

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Ясний і морозний день віщує багатий урожай в наступному році.
  • Якщо річки і озера вкрилися льодом, то грудень буде холодним.
  • Чим нижче пливуть хмари, тим холодніше буде в найближчі дні.
  • Сніг, що випав в Андріїв день, пролежить до самого квітня.
  • Якщо в будинку пропали мухи і комарі, то більше в цьому році теплих днів не буде.
  • Ранковий туман віщує потепління.
  • Якщо 30 листопада потепліло, то в грудні буде багато теплих днів.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: