Яке сьогодні свято 4 серпня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

4 вересня Православна церква України згадує ікону Божої Матері "Неопалима купина", а також вшановує святого єпископа Вавили Антіохійського і мученика Вавили Нікомидійського. За старим стилем в цей день шанували ученицю Христа Марію Магдалину, якій дівчата молилися про красу і подовження молодості.

Наші предки в народне свято 4 вересня збирали осінні ягоди - смородину, ожину, агрус, шипшину, пізню малину. Частину ягід їли сирими, а решту переробляли на консервацію і зберігали в погребі. Вважається, що зібрані в цю дату ягоди будуть особливо смачними.

Дівчата і жінки в це народне свято доглядали за своєю зовнішністю. Для цього робили маски для обличчя з подрібнених ягід і вмивалися росою з ягідних кущів. Молоді дівчата для красивої шкіри обличчя вмивалися калиновим соком, оскільки калина вважалася в українців жіночим деревом.

Відео дня

На городах в свято 4 вересня починали викопувати цибулю. За прикметами, зібрана 4 вересня цибуля може лежати в погребі і не гнити до самої весни. Також викопували для зберігання квіткові цибулини. Але важливо, щоб земля під час збору врожаю була сухою, інакше овочі швидко згниють. На полях до цієї дати закінчували збір сіна і посів озимих культур.

Роса 4 вересня вважалася корисною для людей, але згубною для тварин. У цей день домашню худобу і птахів не виводили пастися в поле, а залишали сидіти в хліві. Вважалося, що якщо тварина в цю дату з'їсть траву з росою, то захворіє або навіть загине. Також тварин не випускали через те, що на початку вересня часто йшли дощі та грози.

Зазвичай в день Марії Магдалини яскраво світило сонце. Наші предки намагалися насолодитися останніми сонячними днями в році і знімали з вікон всі штори і фіранки. День вважається вдалим для прання штор і миття вікон.

4 вересня - знак Зодіаку

Народжена 4 вересня людина за знаком Зодіаку буде Дівою. Народжені в цю дату люди за характером сильні духом і здатні впоратися з будь-якими труднощами. При цьому вони чутливі і емоційні, їх легко довести до сліз. Такі люди дуже тонко відчувають чужі емоції. Іменинники 4 вересня гарні в спорті і в творчості, але трохи ледачі в побуті.

4 вересня свято Україна / фото Pixabay

Що не можна робити 4 вересня

Якщо в цей день видалася похмура або дощова погода, то не можна працювати в полі і на городі, інакше може вбити блискавкою. Також в погану погоду в цей день не можна відкривати двері і вікна.

Невдалий день для боротьби з щурами і мишами - шкідників стане ще більше.

Жінкам в цей день можна готувати і займатися нескладними справами, але категорично не можна перепрацьовувати.

День вдалий для весілля, вінчання та інших любовних справ. Однак закоханим категорично не можна сваритися навіть через дрібниці, інакше відносини зіпсуються надовго.

Прикмети погоди 4 вересня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Ранковий туман віщує сонячний і погожий день.
  • На городі з'явилося багато слимаків - до мокрої погоди.
  • Якщо 4 вересня пішов дощ, то весь місяць буде дощовим.
  • Лелеки ще не полетіли на зимівлю - до теплої осені і затяжного бабиного літа.
  • Чим більше вродило ягід на калині, тим суворішою буде зима.
  • Павуків на вулиці не видно - до дощу.
  • Якщо кури почали сильно линяти, то скоро потеплішає.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: