Православне свято сьогодні / фото ua.depositphotos.com

Мученики Агафоник, Зотик, Феопрепий, Акиндин, Севириан та інші постраждали за Христа в епоху правління Максиміліана. Їх схопили в різних країнах, коли влаштовували гоніння на християн. У цей день відзначається народне свято 4 вересня 2022 - Агафонов день.

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті мучениці Євлалії

Дівчина народилася в Іспанії, батьки її були християнами. Євлалії було 15 років, коли імператор Діоклетіан почав гоніння на християн. Дівчина зраділа цьому і, нікому нічого не сказавши, пішла в місто. Там постала перед правителем і звинуватила його в ідолопоклонстві. 

Правитель переконував дівчину поберегти свою молодість і красу, але Євлалія мужньо винесла страждання і постійно молилася. Згідно з легендою, душа її вилетіла з вуст і піднялася до неба. Батьки знайшли її вже мертвою, але плакали і раділи про те, що дочка їх отримала мученицький вінець.

Відео дня

Свято 4 вересня - день пам'яті преподобної Анфуси

Анфуса походила зі знатної родини і жила в Селевкії. Дізнавшись про християнську віру, вона вирушила до святого Афанасія, єпископа Тарса, щоб той хрестив її. Святий вийшов до неї, по молитві з'явилися Ангели, які принесли воду і одягу для обряду.

Батьки злилися на дочку, але вона додому не повернулася - прийняла чернечий постриг і стала жити в пустелі. Незабаром після хрещення Анфуси Афанасій був замучений, а сама вона померла через 20 років.

Прикмети 4 вересня

Прикмети погоди 4 вересня / Фото ua.depositphotos.com
  • велика кількість грибів в лісі - рибалка буде невдалою;
  • теплий Агафонов день - осінь теж буде погожа;
  • павутина летить низько - до теплої зими, високо - до холодної.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з прикметами, в той день не можна дарувати і приймати подарунки. Якщо проігнорувати заборону, то неприємності наздоженуть обох учасників процесу.

Що можна робити 4 вересня

Наші предки в цей день завзято охороняли урожай - вважалося, що саме сьогодні нечиста сила хоче його знищити. Пращури виходили вночі на поле, надягаючи кожух навиворіт і обертаючи голову рушником. В якості зброї вибирали кочергу - відбиватися від демонів.

Вас також можуть зацікавити новини: