Яке сьогодні свято 8 жовтня / фото Pixabay

Православна церква України 8 жовтня за новим стилем вшановує пам'ять преподобної Пелагії Антіохійської, яка в молодості була блудницею, але потім прийняла християнство, роздала майно бідним і стала черницею. За старим стилем церква в цей день шанувала преподобну Єфросинію Олександрійську, мученика Пафнутія єгиптянина і ігумена Сергія.

Наші предки в це народне свято продовжували підготовку до зими. В основному в цю дату займалися ремонтом і пошивкою одягу, утепленням курток, в'язанням шапок, покупкою теплих речей. Займалися заготовленням консервації на зиму.

У народне свято 8 жовтня в Київській Русі різали на зиму м'ясних курей для себе і на продаж. З курячого пір'я робили наповнювач для подушки. А яєчним курям в корм додавали крейду або товчені яєчні шкаралупи. Господині в цей день проводили обряд, щоб кури добре неслися: для цього потрібно було зварити всі яйця, що є в домі.

Відео дня

Також у свято 8 жовтня українці заготовляли квашену капусту. Готували її у великих дубових бочках, які спочатку мили з милом і ошпарювали. Для квашення використовували ягоди журавлини і брусниці. Під час квашення капусту кілька разів перемішували палицею.

8 жовтня - знак Зодіаку

Народжені 8 жовтня люди за знаком Зодіаку - Терези. За характером іменники цього дня вольові і амбітні. У них дуже міцні нерви. Вони цілеспрямовані і напористі, завдяки чому досягають багатьох цілей. У побуті вони акуратні і охайні. Не люблять шум і скандали.

8 жовтня свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 8 жовтня

Не можна в цей день заздрити іншим людям і із заздрості пакостити їм. Заздрісники в цей день можуть перейняти на себе проблеми і хвороби людини, якій вони заздрять.

Не можна вдягати брудний, рваний, пом'ятий, сильно зношений одяг в цей день.

Заборонено в цей день нешанобливо ставитися до природи, ламати гілки і обривати листя на деревах, полювати, рубати більше дров, ніж необхідно, зривати рідкісні види рослин. Категорично заборонено залишати сміття на природі.

Не варто проводити цей день в неробстві і лінуватися, інакше вас будуть переслідувати фінансові невдачі.

Підвищується ймовірність обману і шахрайства. Не варто в цей день довіряти малознайомим людям і вкладати гроші в сумнівні товари і послуги.

Прикмети погоди 8 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • По повітрю літає багато павутини - до потепління.
  • Якщо ще не пропали павуки і мухи, то тепло ще затримається на кілька тижнів.
  • Якщо на стежках замерз бруд, то наближається похолодання.
  • Яскраве сяйво зірок цієї ночі віщує поліпшення погоди.
  • Дощу не було, але земля мокра - до дощового жовтня.
  • Грім в цей день віщує хороший урожай в наступному році.
  • Хмари низько пливуть - до заморозків.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: