Яке сьогодні свято 8 січня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 8 січня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Георгія Хозевіта і Сповідника Еміліана, Чудотворця Григорія Києво-Печерського, а також мучениць Василини і Маріоніли.

Наші предки в цей день остаточно прощалися зі Святками - періодом гулянь і відпочинку. До обіду 8 січня ще відпочивали, а в другу половину дня люди вже приступали до роботи: рубали дрова, чистили сніг, займалися пранням і прибиранням. Жінки приступали до рукоділля.

За давньою традицією в народне свято 8 січня в гості запрошували кумів і пригощали холодцем, гречаною кашею, пирогами і варениками. Батьки вірили, що такий обряд принесе міцне здоров'я хрещенику.

Відео дня

Свято 8 січня відкривало важкий період в житті наших предків, коли підходили до кінця запаси корму для тварин і продуктів різдвяного столу. Закінчувався м'ясний достаток. Українці починали витрачати дрова і зимові припаси економніше, щоб вистачило до весни.

За старим стилем 8 січня церква відзначала Собор Пресвятої Богородиці. У народі цей день отримав назву Бабині каші. У цю дату шанували акушерок і повитух, пригощали їх ковбасою і пирогами. Це народне свято вважається вдалим для весілля і для легких пологів у жінок.

8 січня - вдала дата для столярів, теслярів і музикантів. У них добре вдається робота.

8 січня - знак Зодіаку

Народжена 8 січня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. Іменинники цього дня за характером господарські та надійні. На них завжди можна покластися. Вони дотримуються обіцянок і вміють зберігати секрети. Про таких людей кажуть, що у них золоті руки. У народжених 8 січня людей хороша пам'ять і гостра інтуїція.

8 січня свято Україна / фото Alicja / Pixabay

Що не можна робити 8 січня

Не варто в цей день піддаватися гніву і злобі, починати конфлікти, ображати інших людей і підвищувати голос, інакше весь рік пройде в негативі.

Якщо в домі є побитий або тріснутий посуд - викиньте його, інакше він принесе нещастя в будинок.

Якщо куми в цей день зустрічаються з хрещеником, то потрібно обов'язково принести подарунок або частування, інакше відносини можуть зіпсуватися.

Прикмети погоди 8 січня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Іній на гілках дерев віщує дощове літо.
  • Якщо в цей день вдарив мороз, то потеплішає нескоро.
  • Вікна в будинку запітніли - до відлиги.
  • Північний вітер віщує морози, західний - сильні снігопади, південний - теплу погоду і сльота.
  • Якщо чути спів птахів, то скоро погода покращиться.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: