Собор Пресвятої Богородиці 26 грудня / коллаж УНИАН, фото ua.depositphotos.com

26 грудня за новим стилем або 8 січня за старими віруючими відзначають Собор Пресвятої Богородиці. Свято настає наступного дня після Різдва, присвяченого народженню Ісуса. У цю дату віруючі звертаються з молитвами до жінки, яка дала життя Христові.

Крім Діви Марії у Собор Пресвятої Богородиці церква вшановує пам'ять інших близьких до Ісуса святих: чоловіка Богородиці Йосипа, сина Йосипа від першого шлюбу Іоакова, і предка Ісуса царя Давида. Свято було названо "Собором", оскільки в цей день відбувається загальне - соборне - шанування святих, які пов'язані з Марією та Ісусом.

Історія свята

На це свято віруючі згадують біблійні події, що відбулися після народження Ісуса. До Марії та Йосипа прийшов ангел і попередив їх, що цар Ірод дізнався про народження Ісуса і планує вбити всіх немовлят Віфлеєму, щоб покінчити з Месією. Щоб убезпечити Ісуса, чоловік Богородиці разом зі своїм сином від першого шлюбу Іоаковим супроводжував Діву Марію з немовлям до Єгипту.

Відео дня

Традиції свята

У народі Собор Пресвятої Богородиці прозвали Бабині каші - на це свято українці вшановували породіль, вагітних жінок та повитух. Їм підносили подарунки, пироги, солодощі. Вірили, що після таких підношень у вагітних легко пройдуть пологи. Цього дня не можна працювати вагітним та їхнім чоловікам, щоб дитина народилася здоровою.

Жінки відчували особливий зв'язок із Божою Матір'ю, яка вважається покровителькою всіх матерів. У це свято молилися Богородиці про сімейне благополуччя, здоров'я дитини, хороше заміжжя. Вдома на вечерю варили кашу. День проводили у веселощах - грали на музичних інструментах і розважалися. 

Молитва на Собор Пресвятої Богородиці

Прийдіть, і звеличаймо Матір Спасителя, яка і по Різдві залишилася Дівою.

Радуйся, живий городе Царя й Бога, в якім Христос бувши, доконав спасення.

З Гавриїлом вихваляймо і з пастухами прославляймо, кажучи: Богородице, моли з тебе воплоченого за наше спасення. Амінь.

Привітання та листівки зі святом

Богородиці Собор

Ми сьогодні відзначаєм!

Хай її святий покров

Від біди нас захищає,

Милість хай її завжди

Буде небом над головою.

Вірою живе душа

І сяє радісним спокоєм.

***

Вітаю зі святом Собору Пресвятої Богородиці. Бажаю жити щасливо, любити щиро, вірити до кінця і сподіватися тільки на добре. Нехай у житті буде багато добрих і радісних днів, гідних і благородних справ, теплих і відкритих посмішок.

***

У день Собору Пресвятої Богородиці хочу побажати світлої радості душі та незгасаючих надій серця, добрих діянь і щирих почуттів, чистої любові та яскравого успіху, великого щастя і Божої благодаті.

***

З Собором Пресвятої Богородиці! Нехай Діва Марія захистить українців від бід, благословить наших воїнів та допоможе їм досягти перемоги, а українських дітей нехай захистить від усіх небезпек. Усім жінкам у це свято бажаю сімейного щастя, ідеального здоров'я та гордості за свої успіхи!

***

Вітаю і в день Собору Пресвятої Богородиці від щирого серця бажаю, щоб небо завжди було світлим і ясним, щоб доля залишалася прихильною. Бажаю довгих років здоров'я, умиротворення, щастя та добрих надій!

Собор Пресвятої Богородиці 2023 / картинка УНІАН
Собор Пресвятої Богородиці 26 грудня / картинка УНІАН
Собор Пресвятої Богородиці привітання / картинка УНІАН
Собор Пресвятої Богородиці листівки / картинка УНІАН

Вас також можуть зацікавити новини: