
Масниця - одне з найсмачніших свят у році, присвячене зустрічі весни. Воно має багато народних назв - Масниця, Масляна, Пущення, Сиропуст, Сиропустна, Сирний або Жирний тиждень, Колодій. У багатьох Масниця асоціюється з приготуванням млинців, але насправді ця традиція виникла за радянських часів і не пов'язана з Україною. У нас же є свої, автентичні звичаї цього свята. Розповідаємо, коли Масляна у 2025 році та як її потрібно відзначати.
Коли Масляна в Україні у 2025 році
Дата, коли починається Масляна, змінюється щороку - свято прив'язане до дати Великодня. Сирний тиждень починається за 56 днів до Воскресіння Христового і відзначається протягом семи днів.
Великдень2025 настане 20 квітня, тобто, Масляну 2025 Україна відзначить із 24 лютого до 2 березня.
Що таке Масляна і як вона з'явилася
Масляна - це східнослов'янське язичницьке свято зустрічі весни і проводів зими. Це свято популярне в українців, словаків, болгар, сербів, поляків та інших слов'янських народів.
Свято Колодій - так ще називають Масляну - вважається суто язичницьким. Після хрещення Русі церква намагалася "узаконити" свято і додала його до церковного календаря, але язичницькі традиції так і не були забуті. Православна Масляна, як уже говорили, настає за тиждень до початку Великого посту, і це останній перед Великоднем період, коли ще можна їсти молочні продукти і вступати в шлюб.
У наших предків Масляна вважалася жіночим святом. За давніми звичаями, протягом цього тижня чоловікам варто дослухатися до жінок і виконувати їхні примхи. Юнаки дарували дівчатам подарунки та ласощі.
Сирний тиждень в українців був періодом весіль. У цей період неодружених юнаків жартома карали, прив'язуючи до їхніх ніг колодку. З нею чоловік мав ходити доти, доки не пригостить жінок солодощами чи алкоголем, або не відкупиться намистом. Таким чином хлопців заохочували одружитися до посту.

Як відзначити Масляну
На українську Масляну заведено ліпити вареники з сиром і сметаною, пекти сирні пироги, а також готувати налисники з сиром (найтонші млинці з начинкою). Із солоних страв готують капусняк і тушковану капусту, холодець зі свинячих ніжок, рибний борщ. Треба сказати, що кількість м'яса поступово зменшується, щоб підготувати організм до Великого посту.
Кожен день масляного тижня має свої звичаї. Наприклад, у понеділок жінки виготовляли колодки, а у вівторок їх хрестили. У четвер подруги збиралися разом, випивали та гуляли. У п'ятницю зять пригощав тещу, а в суботу - невістка свекруху. У неділю наставала кульмінація гулянь.