Коли піст у православних 2024 / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Влітку віряни дотримуються двох постів - Успенського і Петрівського. У ПЦУ пояснили, що через перехід на новий календар для нього немає місця. Він має починатися через тиждень після Трійці і закінчуватися в день Петра і Павла. З огляду на той факт, що П'ятидесятниця цьогоріч випадає на 23 червня, а Петра і Павла на 29-те число, постити ніколи.

Коли починається Петрів піст у 2024 році за старим стилем

Деякі парафії досі не бажають переходити на новий календар ПЦУ і продовжують відзначати церковні свята за старим стилем. Якщо це стосується і вас, то запам'ятайте, що Трійця 2024 року буде 23 червня, потім потрібно почекати 7 днів, щоб зрозуміти, коли Петрів піст. Цього року для парафіян, які живуть за колишнім календарем, він почнеться 1 липня, а закінчиться 11 липня. Коли закінчується Петрів піст, православні відзначають святе свято апостолів Петра і Павла.

Як правильно провести Петрів піст - загальні рекомендації

Головна причина, чому потрібен Петрів піст - це підготовка до дня пам'яті святих апостолів, яких вважають одними з найважливіших постатей у християнстві. У народі цей піст називають Петровським, і більшість обмежень щодо нього пов'язані саме з кулінарними вподобаннями. Вірянам потрібно знати, як правильно харчуватися в Петрів піст, щоб підготувати своє тіло і душу до свята святих.

Відео дня

Протягом усього Петрового посту діє заборона на м'ясо, молоко і яйця, але важливо пам'ятати, що не можна їсти під час Петрового посту по середах і п'ятницях навіть рибу і рослинну олію. У такі дні можна готувати кислі супи (пісну окрошку, наприклад), вживати овочі та фрукти.

Що стосується того, чи можна пити вино під час Петрового посту, священики категорично це забороняють. На Петрівку не можна вживати алкоголь, палити, а також влаштовувати галасливі застілля зі "шкідливою" їжею і спиртними напоями.

Що можна і не можна робити на Петрів піст 2024

З давніх-давен наші бабусі й дідусі розповідали, чому не можна стригтися в Петрів піст - вважалося, що така дія призведе до нещастя на довгі роки життя. Також бажано з 1 по 11 липня нічого не брати в борг і самим нікому ніяких речей не позичати.

Брати в руки голку, зашивати що-небудь або займатися рукоділлям - не найкраща ідея. Народні прикмети свідчать, що той, хто порушить цю заборону, "зашиє" свою удачу і приверне біди.

Зате ближче до 12 липня (свята Петра і Павла) можна і потрібно влаштовувати генеральне прибирання в будинку, щоб очистити своє житло перед важливим святом, і упорядкувати будинок.

Вас також можуть зацікавити новини: