Хрещення Господнє 2024 - коли набирати воду / ua.depositphotos.com

Щороку 6 січня за новим стилем або 19 січня за старим віруючі відзначають Водохрещу. Цього дня православні згадують обряд хрещення Ісуса віком 30 років. В українців на це свято прийнято вітатись словами "Христос хрещається! - "У ріці Йордан!".

На Водохрещу віруючі набирають освячену воду в церквах та ополонках. Православні вірять, що вся вода в це свято стає святою і набуває чудодійних властивостей.

Для чого п'ють святу воду - в чому її сила

У свято Водохреща в церкві освячують воду - для цього до неї тричі занурюють хрест та читають спеціальну молитву. Після цього всі бажаючі можуть взяти освячену рідину із собою або вмитися нею. За християнськими віруваннями, після освячення вода набуває чудових властивостей:

Відео дня
  • допомагає швидше вилікуватися від хвороб;
  • нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, якщо додавати її в їжу;
  • захищає житло від нечистої сили, якщо окропити нею приміщення і прочитати молитву;
  • знімає порчу;
  • продовжує красу, молодість і здоров'я;
  • позбавляє від негативних думок і важкої енергетики;
  • відновлює зів'ялі рослини;
  • довго не псується.

Однак цілющі та чудові властивості води виявляються лише тоді, коли з нею поводяться з повагою та вірою. Не можна використовувати святу воду для ворожінь та технічних потреб, зберігати її в брудному та побитому посуді, змішувати із звичайною водою, кричати та лаятися матом біля судини.

Коли набирати воду на Водохрещу - 5 чи 6 січня

Коли потрібно йти до церкви за святою водою / depositphotos.com

За православними звичаями, набирати освячену воду у храмі можна після вечірнього богослужіння 5 січня або у будь-який час 6 січня. Якщо ж ви відзначаєте Водохрещу за старим стилем, то воду в храмі можна набирати після вечірні 18 січня або весь день 19 січня.

Якщо не встигли набрати освяченої води на свято Водохреще, то у вас залишиться ще кілька днів на відвідини церкви. Священики можуть освятити для вас воду та інші дати.

Набирати освячену воду в церкві рекомендується в чисті та закриття ємності, бажано нові. Добре підійдуть пляшки або банки з кришками. Удома ємність зі святою водою зберігайте в затишному місці. Пийте святу воду, використовуйте з розумом і щирою вірою в силу Господа. Пляшку бажано підписати, щоб не переплутати зі звичайною водою.

Купання на Водохрещу 2024 - чи варто пірнати

Священики  стверджують, що головна частина свята - це богослужіння. Купання в ополонці - необов'язковий ритуал. Якщо вже ви хочете його дотриматися, то краще перед цим сповідатися і причаститися.

Основні правила купання:

  1. пірнайте в легкому одязі, не голяка;
  2. попередньо намажте тіло маслом або кремом;
  3. зробіть легку зарядку;
  4. занурюйтеся під воду 3 рази не довше, ніж на 10 секунд, вимовляючи "В ім'я Отця і Сина, і Святого Духа";
  5. перед пірнанням обов'язково перехрестіться.

Якщо ви скаржитеся на самопочуття або знаєте про наявність хронічних хвороб, краще перед пірнанням проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

Вас також можуть зацікавити новини: