Яке свято 19 березня / фото Karsten Paulick, Pixabay

19 березня православна церква вшановує пам'ять преподобного кіпрського святого Аркадія і мученика Костянтина. Наші предки вважали, що саме в цей день з теплих країв прилітає лелека. До цього птаха ставилися з великою повагою. З лелеками пов'язано багато позитивних прикмет. 

Побачити лелеку 19 березня вважалося прекрасною прикметою. Такій людині весь рік буде щастити у всіх справах. А якщо сім'я лелек оселилася в саду або у дворі, то його власники будуть дуже щасливими.

Діти та молодь 19 березня виготовляли годівниці для птахів з підручних засобів. Годівниці наповнювали зерном і розвішували по саду. Робили це для того, щоб птахи оселилися в саду і полювали на черв'яків та інших шкідників.

Відео дня

19 березня починали збирати березовий сік. Його консервували на зиму або залишали для бродіння. На основі березового соку готували слабоалкогольний корисний напій. Також в цей день освячували воду в колодязі.

Що не можна робити 19 березня

У цей день не можна розповідати свої секрети і плани на майбутнє малознайомим людям. Інакше ваші таємниці швидко стануть відомі заздрісникам і недоброзичливцям.

Прикмети погоди 19 березня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо ранок 10 березня морозний, то ще протягом сорока днів можливі заморозки.
  • Кішка ховається під ковдру або на батарею - до швидкого похолодання.
  • Високі хмари на блакитному небі віщують потепління.
  • Якщо дме сильний вітер, то залишок березня буде вітряним і холодним.
  • Ластівки і лелеки прилетіли - до раннього потепління і хорошого врожаю овочів в цьому році.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: